Sosem volt még ilyen durva a vita a menekültekről

migráció
2015 november 16., 17:14
comments 1355

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben világossá tette, hogy a menekültáradat és a párizsi merényletek között összefüggés van. A többi között így fogalmazott:

  • Mi az emberségesebb: lezárni a határokat az illegális határsértők előtt, vagy ártatlan európai polgárok életét kockára tenni?
  • Először is péntek éjjel megtapasztalhattuk, hogy a népvándorlás hatványozottan növekvő terrorveszélyt jelent.
  • Az európai polgárok nem akarták, hogy idegenek százezrei ellenőrizetlenül, határainkon illegálisan átlépve lerohanják országainkat.

Az Orbán-beszéd összefoglalója:

Egész Európában nagyon kemény nyilatkozatokat hallani erről. A vitát még élesebbé tette, hogy kiderült, hogy a párizsi merénylők egyikét menekültként regisztrálták október elején Görögországban. Megtalálták holtteste közelében a valószínűleg hamis szír útlevelét, és az ujjlenyomata egyezik azzal az emberével, aki ezt az útlevelet Görögországban felmutatta. 

Sokak számára ez a végső bizonyíték arra, hogy a bevándorlás és a terror egy tőről fakadnak. Az ezzel kapcsolatos aggodalmakat az sem enyhíti, hogy a merénylők többségéről eddig az derült ki, hogy Európában születtek, és Franciaországban vagy Belgiumban éltek.

A menekültek és terroristák összemosása ellen vasárnap szólalt fel Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke:

„Azt mindenképpen látnunk kell, hogy a támadások kitervelő és elkövetői éppen azok, akik elől a menekültek útra kelnek.”

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn arról beszélt a magyar parlamentben, hogy Junckernek le kell mondania, és arra utalt, hogy vér tapad a kezéhez a menekültáradat beengedése miatt.

Junckerrel viszont egy követ fúj a német hadügyminiszter. Ursula Von der Leyen egy hétfői nyilatkozata így hangzik:

„Nem szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy a menekülteket a terroristákkal azonosítsuk. Férfiak, nők és gyerekek százezrei éppen az olyan támadások elől menekülve hagyták el szülőhazájukat, mint ami Párizst érte.”

Horst Seehofer bajor miniszterelnök Orbán Viktor legfontosabb németországi szövetségeseként mutatkozott az utóbbi időben. Ebben a vitában viszont ő is óvatosságra intett:

„A határellenőrzésekkor ki kell szűrni a terroristákat, azokat, akik bűncselekményeket akarnak elkövetni, de ennek általánosságban nincs köze a menekültpolitikához.”

A bajor pénzügyminiszter viszont az Orbán-féle vonalat viszi. Markus Söder azt mondta, hogy:

„Az ellenőrizetlen bevándorlás és az illegális bevándorlás ideje lejárt. Párizs mindent megváltoztatott. Nem mindegyik menekült az Iszlám Állam harcosa. De naivitás lenne azt képzelni, hogy egyetlen egy sincs köztük.”

Az új lengyel kormány EU-ügyi minisztere Orbánhoz hasonlóan úgy véli, hogy a párizsi merényletek után lehetetlen érvényesíti az EU letelepítési kvótáról szóló döntését. Milos Zeman cseh elnök is ugyanezt mondja:

„A párizsi tragikus események után nem látjuk politikai lehetőségét, hogy a kvótáról szóló döntést tiszteletben tartsuk.”

Andrej Babis cseh miniszterelnök-helyettes is látja az összefüggést:

„Európának végre cselekednie kell. Mi, európaiak háborúban állunk a terrorizmus ellen. Azt hiszem, hogy szükségszerű a schengeni határok lezárása.”

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint is:

„Hónapok óta azt mondjuk, hogy a migráció biztonsági kockázatai hatalmasok.”

Alekszisz Ciprász görög miniszterelnök viszont arról beszélt, amiről Juncker: hogy a menekültek a terror elől jönnek.

A német Zöldek egyenesen azt gondolják, hogy a szír útlevelet tudatosan hagyták a helyszínen a merénylők:

„Az Iszlám Állam semmit sem akar jobban, mint hogy lezárjuk a határokat. Nem lehet kizárni, hogy a tervük része volt a menekültek lejáratása”

– nyilatkozta egyik paralmenti kévpsielőjük, Franziska Brantner. Akik egyetértenek elméletével, többek között azzal érvelnek, hogy amúgy teljesen életszerűtlen, hogy a menekült-terrorista a regisztráción átesett szír útlevelét magával vigye, hiszen az Iszlám Állam nem ismeri el sem Szíria, sem pedig Irak létezését, csak a saját kalifátusukat. Az viszont célja az Iszlám Államnak, hogy az előlük menekülő szíreket Európa ne fogadja be, és minél nehezebb legyen a muzulmán-keresztény együttélés Európában.

Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök pedig mélyen elítélte, hogy összekeverjék a terroristákat a menekültekkel:

„A merénylők egy része pedig Párizsból való. Akkor ez azt jelenti, hogy soha többé senki se menjen oda, mert a város lakói életveszélyesek?”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.