Nem írta át a parlament a földtörvényt

jog
2015 november 17., 12:44
comments 60

A fideszes Győrffy Balázs nyújtotta be egy a földtörvényt módosító javaslatot, aminek lényege az volt, hogy egy földterület bérbeadója a szerződés megkötése után két évvel emelhette volna a bérleti díjat. A módosítás alapján meg lehetett volna emelni a 2013 decembere előtt kötött szerződések esetében is a bérleti díjakat - írta az mno.hu

Az előterjesztő Győrffy a módosítást azzal indokolta, hogy egyenlő feltételeket kell teremteni a gazdáknak, mert most sokan a piaci ár töredékét fizetik bérleti díjként. Az, aki piaci áron vásárol földet, jogosult kell legyen arra, hogy piaci bérleti díjat kérjen érte. 

A törvény a hétfőn kezdődött földárverések miatt lett fontos. Több olyan földterületet is eladna most az állam, amelyet korábban évtizedekre bérbe adott, igen kedvező feltételekkel. Így például kalapács alá kerülnek a Simicska Lajos érdekeltségében lévő földek 80 százaléka is. Csakhogy ő például 2001-ben 50 évre bérbe vette e a földeket az államtól, és a feltételek olyan kedvezőek, hogy a bérleti díj emelése nélkül nem érdemes megvenni ezeket. 

A Győrffy-féle módosítás elfogadása esetén a kedvezményes bérleti szerződéseket az új tulajdonosok felmondhatták volna. 

A 2013-as földtörvényt kellett volna ehhez módosítani, mert az a polgári törvénykönyvet határozza meg irányadónak a 2013 decembere előtt kötött bérleti szerződések esetében - vagyis egyoldalúan nem engedi felmondani azokat. 

A módosítás elmaradásával a 2001-ben az első Orbán-kormány és a 2002-ben a Medgyessy-kormány által kedvezményesen bérbe adott földeket már nem éri meg megvenni.  

A földtörvényről és hátteréről itt írtunk részletesen



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.