Darabokra szedik a németek a maszatoló belügyminisztert

külföld
2015 november 18., 11:29
comments 209

Súlyos terrorfenyegetettségre hivatkozva kedd este elhalasztották a Németország-Hollandia barátságos mérkőzést Hannoverben. A stadiont és az azzal szomszédos TUI-rendezvényközpontot is kiürítették. Thomas de Maziére belügyminiszter és Boris Pistorius tartományi miniszter sajtótájékoztatót tartottak a bejelentések után néhány órával, bár sajtótájékoztatónak mégsem lehetett nevezni az eseményt, a 

német kormány ugyanis semmiféle információval nem szolgált

a közvélemény számára arról, hogy pontosan milyen okból kellett meghozni az óvintézkedéseket. 

A tartományi miniszter egyedül annyit árult el, hogy a helyszínen nem találtak robbanószert és nem tartóztattak le senkit. Korábban a sajtóban az jelent meg, hogy külföldi titkosszolgálatok jelezték a német szolgálatoknak a veszélyt. Azóta valósággal tombolnak a németek.

De Maziére az első újságírói kérdésre, miszerint elhárult-e már, vagy még fennáll-e a veszélyhelyzet, egészen elképesztő mismásolásba kezd. (A felvételen 11.30-tól hallható a bullshit.)  

"Értem a kérdést, és érteni fogom az összes elkövetkező kérdést arról, hogy pontosan mi volt a háttere a veszélyhelyzetnek, és mi történhetett volna. Értem a kérdéseket, de értsék meg, hogy nem szeretnék ezekre válaszolni. Hogy miért? A válaszaim egy része csak megzavarná a lakosságot. Egy másik része pedig a mi munkánkat, és jövőbeli döntéseinket nehezítené meg"

mondja a belügyminiszter, aki ezek után még percekig csavarja a mondatok érdemi információ nélkül, és olyanokkal súlyosbítja a monológot, minthogy "a részletek nyilvánosságra hozása nem vinné előre az ügyet". 

A közvéleményt olyannyira felbosszantotta a titkolózás, hogy de Maziére legjobb mondata -  "a válaszok egy része csak megzavarná a lakosságot" - azóta szétrepeszti a Twittert Németországban. 

#DoItLikeDeMaiziere

- Mi van a lasagne-ban?

-  A válaszok egy része csak összezavarná a lakosságot, ezért inkább nem mondok semmit.

- Szerinted milyen belügyminiszter vagyok?

- A válaszom egy része csak összezavarna téged.

- Mózes, tényleg csak 10 parancsolat volt?

- A válaszaim egy része csak a összezavarna benneteket, ezért inkább nem mondok semmit.


- Luke: Megölted az apámat!

- Vader: Válaszaim egy része csak összezavarna téged.

- Tényleg megvették a németek (a 2006-os) VB-t?

- Erre nem mondok semmit, a válaszom egy része csak összezavarna mindenkit. 

- Nagymama, miért olyan nagyok a szemeid?

- A válaszaim része csak összezavarna, inkább nem mondok semmit. 

- Nem vagyok dagadt ebben a ruhában?

- A válaszom egy része csak összezavarna, szóval inkább nem mondok semmit. 

Nem tudni, mennyire van összefüggésben ezzel a kínos sajtótájékoztatóval, de Angela Merkel kancellár szerda 12.30-tól újabb sajtótájékoztatót tart a kedd incidenssel összefüggésben. 

(Buzzfeed / Bento)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.