Jobbik: A terror már Pesten kopogtat

politika
2015 november 18., 18:51
comments 586

Már öt óra előtt felcsendült a hangszórókból az első Kárpátia-dal a Lövőház utcában, ahol egy órával később már a bevándorlás és a terrorizmus elleni tiltakozott a Jobbik. A tüntetés elég hirtelen ötletből született, miután Vona Gábor elnök úgy gondolta, muszáj valamiképpen reagálnia a pártnak a hétvégi terrortámadásra. 

photo_camera Főszerepben Merkel és az uniós csőd. Fotó: Botos Tamás.

A Jobbik legnagyobb nyűgje továbbra is az, hogy nem nagyon tudja keresztülverni üzeneteit a mainstream médiában, így az ilyen alkalmak - mint a legutóbbi is - inkább hasonlítanak egy harcias sajtótájékoztatóhoz, mint valódi tüntetéshez. Nem csoda, ha a beszédek végére 

maximum nagyjából ötszázan

verődtek össze a sétálóutcában. A rendezvényt egyébként azért szervezték a Lövőház utcába, mert itt van a (bevándorlásért és terrorizmusért egyaránt felelős) Európai Bizottság magyarországi képviselete, és ez amúgy is bevált helyszín a radikálisoknak; Novák Előd három éve például egy komplett uniós zászlót elégetett itt.

A Fidesz kemény bevándorlásellenes üzenetei miatt a Jobbik alaposan meg van lőve az elmúlt hónapokban, ez a demonstráció is inkább valamiféle kényszercselekvés látszatát keltette. Ha nem is tud nagyon újat mondani a szélsőjobb, annyit fel kell mutatniuk, hogy legalább annyira rendet vágnának menekült, bevándorló és terrorista között, mint a Fidesz. Mirkóczki Ádám szóvivő felkonferálásán és átkötő mondatain túl a rendezvény két beszédből állt: Kárpát Dániel, a párt bevándorlásügyi szakértője (egyben alelnöke) vezette fel a főattrakciót, Vona Gábort. 

photo_camera Z. Kárpát Dániel. Fotó: Botos Tamás.

Az alelnök ugyanarról beszélt, mint bármely Fidesz-politikus, csak eggyel durvábban, ebből az erőlködésből pedig igen gusztustalan dolgok jöttek ki. A Jobbik nem kér a "migránsimádatból" és a Brüsszelből erőltetni próbált kvótarendszerből sem, egyetlen bevándorlót sem fogadna be, és nem akarja megvárni, hogy az irányított népvándorlás 

"leánygyermekeink épségét" veszélyeztesse.Riogatni persze nem akarnak, de nincs már túl messze a "lehetséges Széll Kálmán téri robbantók" és újabb pályaudvari megszállók ideje sem. A Fidesz az elmúlt hetekben aláírásgyűjtésbe kezdett az uniós kvóták ellen, a jobbikosok erre most azzal próbálnak kontrázni, hogy népszavazást kezdeményeznek a kérdésben, ami szerintük sokkal erősebb legitimációs erővel bírna Brüsszellel szemben. Az egyetlen újdonságnak látszó elem a Jobbik esetében az, hogy a dublini szabályok szerint foganatosítható visszatoloncolásokról is megkérdeznék az embereket, amiről a Fidesz ívei nem ejtenek szót. Ehhez hasonló finom részletekkel nem sikerült nagyon felizzítani a hangulatot, a közönség inkább a nagy megmondásokra ("rárúgjuk az asztalt a brüsszeliekre") és szar szóviccekre (újabb EU-tanáziára készülnek) volt fogékony. Amikor Mirkóczki kifejtette, hogy a bevándorlásnak és a terrorizmusnak az Egyesült Államok és 

annak bizonyos közel-keleti szövetségesei

(IZRAEL beüvöltés) a felelősei, az bezzeg már tetszett a kemény magnak. Mert hát lehet és persze kell is beszélni az Iszlám Állam bűneiről, de azért sose felejtsük el, kik is hozták létre ezt a terrorszervezetet, mert "az nem csak úgy lett a a semmiből, azt nem ám csak úgy kaptuk". A bevándorlás és a terrorizmus bizony az Egyesült Államok geopolitikai érdeke, és Angela Merkel német kancellár, valamint Jean-Claude Juncker bizottsági elnök csak a világhatalmak kottájából játszanak, amikor magukhoz édesgetik bevándorlók millióit. Nem emberiességi kérdésről van szó, mert a képlet egyszerű: 

vagy ők, vagy mi. 

És hát akkor már inkább ugye mi. 

Vona Gábor beszédet mond a Jobbik 2015 novemberi, bevándorlás- és terrorizmusellenes demonstrációján, Budapesten.
photo_camera Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Fotó: Botos Tamás. 

Eddig a felvezetés, és akkor joggal várhattuk volna, hogy Vona végre mond majd valami eredetit, de a Jobbik szorult helyzetét mutatja, hogy a pártelnök nagyjából csak az előtte szólók üzeneteit ismételte meg, saját szavaival. 

A félelem mindennapossá válhat hamarosan Magyarországon, 

kezdte a vezető, amit az uniós döntéshozók válogatott szidalmazásával folytatott. Vona arról beszélt, hogy Brüsszel és Berlin valójában részt vesz a bevándorlás megszervezésében, mert szüksége van a használható és olcsó munkaerőre, a kvóta pedig igazándiból nem más, mint egy meghívó a bevándorlóknak. A problémát nem is az az 1 millió afgán és szír jelenti, folytatta, aki már Európában van, hanem az a több millió vagy tízmillió, aki a következő években Ázsia és Fekete-Afrika minden tájékáról Európába menekül majd. Vona szerint, aki idáig eljutott, az már nem is lehet valódi menekült, csak bevándorló, hiszen számtalan biztonságos országon keresztül vezetett az útja Magyarországig. Az elnök beszéde azért tűnt erőtlennek, mert 

képtelen volt érdemben támadni a kormányt. 

A radikálisok pont annyi bevándorlót látnának szívesen Magyarországon, mint a Fidesz (0), és Vona így egyetlen kellően éles kritikai megjegyzést nem tudott tenni a kormány menekültpolitikájára. Megismételte, hogy felelős nemzeti politikusként nem csinál pártpolitikai kérdést abból, ha a Fideszt támogatja menekültkérdésben, de ez egy harcias hangulatú tüntetésen elég erőtlenül hangzott. Az elnök ezért állandóan visszakanyarodott a gyenge Európa témájához. Európa nem képes megvédeni határait, így az államok lesznek kénytelenek. Vona összességében egész megengedő volt: 

nem minden bevándorló terrorista, de minden terrorista bevándorló.

Márpedig Szent István nem olyan Magyarországot álmodott meg a Kárpát-medencébe, ahol a világ legkülönbözőbb népei össze-vissza keverednek, hanem egy igazi, tiszta keresztény államot. Úgyhogy ha százezrek jönnek a határra, százezreket hív ki a Jobbik, hogy útjukat állják, ha milliók, akkor milliókat. Ezt mind az ötszáz jelenlévő lelkesen megtapsolta, és végül elégedetten távoztak. Az egész olyan rövidre sikeredett, hogy megunni se volt idejük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.