Lövöldöznek Párizsban

külföld
2015 november 18., 05:19
comments 667

A BBC hírei szerint szerdán hajnalban heves lövöldözés volt Párizs Saint Denis nevű negyedében. Rendőrségi akció zajlott, a hatóságok ugyanis még mindig üldözik a pénteki terrortámadás gyanúsítottjait.

Saint Denis az az északi kerület, ahol a pénteki terrortámadás által is érintett stadion, a Stade de France áll. A pénteki terrorakcióban összesen eddig 129 ember halt meg, és az ISIS nevű terrorszervezet vállalta magára a merényletet.

A Le Monde szerint az akcióban legalább két ember halt meg,

köztük egy nő, aki testére szerelt robbanószerrel felrobbantotta magát. Azt nem tudni, hogy csak azt akarta elkerülni, hogy elkapják, vagy másokat is a halálba akart rántani magával. Utóbbi, úgy tűnik, nem sikerült neki.

Az akció során 5 rendőr is megsérült, de közöttük egyelőre nincsen halálos áldozat. A rendőrség megerősítette, hogy az akcióban nem volt civil áldozat.

Egy Diesel nevű rendőrkutya viszont meghalt a műveletben.

Ő azokkal a rendőrökkel volt, akik először hatoltak be a házba, ahol az elbarikádozott lakás van: itt kapott golyót.

A Figaro szerint a szerda hajnali támadás legfőbb célpontja Abdelhamid Abaaoud volt,

akit a hatóságok a pénteki támadások kitervelőjének és finanszírozójának tartanak. Ő egy 27 éves, marokkói származású belga férfi. Apja az utóbbi napokban többször bekerült a hírekbe, arról nyilatkozott, hogy mennyire elkeseríti, amit a fia művel.

photo_camera (AFP)

A kezdeti tűzpárbaj után néhány gyanúsított elbarikádozta magát egy lakásban, és onnan lőttek a kommandósokra. Ketten vagy hárman lehettek, de negyed 8 körül a rendőrség közölte, hogy valószínűleg már csak egy ember van az elbarikádozott lakásban. Majd a rendőrség élve elfogta a lakásban maradt egyetlen túlélőt is. A párizsi ügyész szerint a magát felrobbantó nő is itt halt meg. A házat, ahol az elbarikádozott lakás is van, szobáról szobára ostromolták a rendőrök.

Az akció során hét embert tartóztattak le.

Közülük 5 főt a lakásból hoztak ki, két embert (egy férfit és egy nőt) pedig a lakás környékén vettek őrizetbe. Eegyikük volt a házigazdája két, Belgiumból érkező terroristának. A házigazda azt mondta, hogy ő nem tudta, hogy terroristáknak ad szállást. Egy ismerőse kérte meg, hogy adja ki a lakását két, Belgiumból érkező férfinek. A házigazda jelezte, hogy a lakásban nincsenek bútorok, de a lakók azt mondták, hogy nekik csak víz kell és egy hely, ahol imádkozhatnak.

photo_camera (AFP)

A Le Monde ripotere szerint Abdelhamid Abaaoud nincs a letartóztatottak között.

A rendőrség szerint a terrorista sejt, amelyiken most rajtaütöttek, a rendőrség szerint merényletet tervezett Párizs La Défense nevű üzleti negyede ellen.

Ez a francia lány a Twitteren tudósít az eseményekről, ő Saint Denis-ben, az elbarikádozott lakástól két utcányira lakik, ezért látja is a rendőröket az ablakából.

Saint Denis kerületben egy elkerített részen

nagyjából reggel fél 5 óta folyamatosan lövöldöztek.

Egy közelben lakó a Le Monde-nak azt, mondta, hogy 4 óra 10-kor, robbanásokhoz hasonló hangokra kelt, aztán 20 perc múlva megszólaltak a fegyverek a környéken. Az ablakon kinézve lehetett is látni, ahogyan a robbanó gránátok villanásai, és a fegyverek torkolattüzeinek fényei visszaverődnek a házfalakról.

Reggel fél 8 felé érkezett a hír, hogy az akcióban bevetik a francia hadsereget is: két egységet küldenek a rendőri munka biztosítására.

Saint Denis alpolgármestere szerint a lövöldözés épp a városrész központjában, a Rue de la République-on zajlott.

Az akcióval érintett lakóövezetből evakuálták a civil lakosságot, a városrészt helikopterekkel figyelték a francia különleges erők. A tömegközlekedést is leállították a városrészben, a párizsi tömegközlekedési hálózat fenntartója a RATP a Le Figarón keresztül figyelmeztette is az utazókat az emiatt várható, komoly reggeli fennakadásokra.

 A rendőrség azt kérte a helyiektől, hogy akit nem evakuáltak, az lehetőleg maradjon otthon. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.