Mi történik ott, ahol nem lehet abortuszra menni?

külföld
2015 november 18., 08:09

Pontosan az, amire számítani lehetett: életveszélyes házi praktikákkal próbálnak elvetélni a nők.

A texasi termékeny korú nők közel két százaléka próbálkozott már azzal, hogy orvosi segítség nélkül, gyógynövények, nem erre a célra készült hormonkészítmények, vagy fizikai erő hatásával próbálja megszakítani terhességét, és alig 13 százalékuk hallott már a terhességmegszakítás tablettás módjáról, állítja egy friss tanulmány.

A helyszín: Texas, Amerikai Egyesült Államok

A tavaly és idén felvett kutatásban kikérdezett nők 1,7 százaléka bevallottan próbálkozott abortuszt végezni magán, mert nem akarta kihordani a magzatát. Hogy értsük mit jelent ez, 5,9 millió nő esetében 100-240 ezer között lehet azok száma, akik orvosi segítség nélkül/hiányában próbálkoztak vetélést előidézni.

Mivel ez nem olyasmi, amit – akár egy anonim kérdőíven is – őszintén megválaszolna a többség, feltételezhető, hogy a házi terhesség-megszakítással próbálkozók aránya jóval magasabb lehet. Ezt támasztja alá, hogy 2,3 százalékra ugrott a „vallomások” száma, ha a kérdés arra irányult, hogy a válaszadó szerint a barátnői körében történhetett-e hasonló próbálkozás.

A nők egy része tehát saját életét is kockáztatja, mert elérhetetlenné vált számukra egy egészségügyi szolgáltatás.

Miért éppen Texas?

Texasban nem tiltották be az abortuszt, épp csak egy ügyes törvényhozási trükkel elérték, hogy bezárjon az abortuszklinikák háromnegyede. Az volt a mesterterv, hogy

a nők egészségének védelmére hivatkozva

elérjék a gyengébben felszerelt, kórházaktól távol eső intézmények megszüntetését. A hatalmas botrány közepette végül elfogadott törvényben feltételül szabták, hogy minden abortuszklinika közelében lennie kell olyan kórháznak, ahol az abortuszt végző orvosnak joga van operálni.

Ez a javaslat ellenzői szerint azt jelenti majd, hogy alig marad majd abortuszklinika az USA második legnagyobb területű, 26 millió lakosú államában, és a vidéki lakosság számára gyakorlatilag elérhetetlen lesz a terhességmegszakítás. Ez pedig azzal jár majd, hogy a nők számára veszélyes illegális és ellenőrizetlen körülmények között végeznek majd abortuszokat kétséges felkészültségű angyalcsinálók." - írtuk 2013 júliusában, a törvényjavaslat első körös vitája idején.

Így is lett.

A fő ok a terhesség életveszélyes, otthoni megszakítása mellett a szegénység volt, de sokan arról számoltak be, hogy nehéz fogamzásgátláshoz jutniuk, illetve hogy az abortuszon áteső nők stigmatizáltak, messze volt a klinika, a beavatkozást nem fedezte volna a biztosításuk, így az nem volt elérhető számukra.

Mindezek az információk közel egy időben jelentek meg azzal a hírrel, hogy Legfelsőbb Bíróság elé került a texasi törvény, és valóban ez lehet az elmúlt 25 év legfontosabb abortuszos pere.

Ha a Legfelsőbb Bíróság előtt állva marad a törvény, közel egymillió nőnek több mint 240 kilométert kellene utaznia, ha biztonságos, legális abortuszt végeztetne.

2010 óta a republikánusok előretörésének következtében több száz terhességmegszakításhoz való hozzáférést korlátozó jogszabályt fogadtak el, és több mint egytucat államban szigorították a korábbi abortusztörvényeket. Missisipi államban egyetlen abortuszklinika maradt, az is heroikus küzdelmet folytat a fennmaradásért.


<br>

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.