A baktériumok képesek eltanulni egymástól az antibiotikum-rezisztanciát

tudomány
2015 november 22., 06:28
comments 124

A baktériumok idővel képesek rezisztenssé válni az antibiotikumokra, ez az élet rendje. Ez önmagában is elég aggasztó jelenség, hát még az, hogy a baktériumok képesek egymást is megtanítani védekezni bizonyos antibiotikumokkal szemben. Most például Jim Spencer, a Bristoli Egyetem mikrobiológusa azt fedezte fel, hogy a kólikabaktériumok képesek teljesen más törzsekhez tartozó baktériumoknak is átadni a colistin-rezisztenciát. Ami azért nagyon aggasztó, mert

a colistin az egyik legerősebb, kizárólag a legvégsőbb esetben használt antibiotikum,

amit jellemzően csak akkor vetnek be az orvosok, ha már minden más próbálkozás kudarcot vallott.

Fotó: NIAID / Flickr
photo_camera E.coli baktériumok tobzódnak. Fotó: NIAID / Flickr CC BY-2.0

Ehhez képest Spencer kutatásai szerint Dél-Kína nagy részén élnek állatok és emberek, akikben colistin-rezisztens baktériumokat mutattak ki. Márpedig az, hogy a colistinrezisztencia ilyen széles körben elterjedt, arra utal, hogy nem csupán lokális jelenségről van szó.

"Nagyon valószínű, hogy ha máshol is elkezdenénk kutatni utána, máshol is találnánk" colistinrezisztens baktériumokat, mondta Spencer.

Felfedezésével pedig egy lépéssel megint közelebb kerültünk az antibiotikum-rezisztens baktériumok posztapokaliptikus világához:

antibiotikumok híján újra tömegével szedhetnék az áldozataikat a világjárványok.

Márpedig az antibiotikum-rezisztencia már most jelentős probléma. Az antibiotikumok túlhasználata miatt egyre több baktérium rezisztens a hagyományos antibiotikumokra, az Egyesült Államokban például évente kétmillióan betegednek meg ilyenektől, és húszezren vesztik életüket a fertőzésben. Az antibiotikumok hatástalanná válása ráadásul nemcsak a járványok, hanem mindenféle fertőzés miatt veszélyes, végső soron az operációkat is ellehetetlenítené, mert minden műtét után fennállna a veszély, hogy a páciens fertőzésben meghal. (Via National Public Radio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.