Terrorellenes akció indult Brüsszel belvárosában

Terrorizmus
2015 november 22., 19:49

A belga RTL szerint az akció a Grand Place közelében zajlik. Az arra lakókat arra kérik, hogy maradj anak távol az ablakoktól. Grand Place környékét a rendőrség vasárnap este lezárta. 

0:44 - A vasárnap esti razziákról tartott sajtótájékoztatóján a belga államügyész elmondta, hogy az akciók során összesen 16 embert vettek őrizetben, de a legjobban keresett terrorista, Salah Abdeslam nincs köztük. Molenbeekben két lövés is eldördült. 

A La Libre nevű belga lap szerint Salah Abdeslam vasárnap délután Liege közelében látták egy BMW-vel Németország felé hajtani, de nem sikerült megállítani. 

0:05 - Véget ért az rendőrségi akció Grand Place környékén: A belga la Derniere Heur szerint 7 embert vettek őrizetbe Brüsszel belvárosában. Molenbeekben pedig a rendőrség razziát tartott Salah Abdeslam nagybátyjának lakásán. Schaerbeek negyedben pedig 2 további embert tartóztattak le. 

Mivel a rendőrség arra kért mindenkit, hogy ne posztoljanak az akcióról a közösségi oldarakra, ahogy ilyenkor kell, a #BrusselsLockdown hashtagre mindent elárasztott a macskakontent. 

22:33 - Mivel a rendőrség hírzárlatot rendelt el, továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan mi történik a lezárt területen belül. Mindenkitől azt kérik, hogy őrizzék meg a nyugalmukat, és kövessék a rendőrség utasításait. Ha az akciónak vége, a belga ügyészség sajtótájékoztatót tart a történtekről. 

22:15 - A BBC riportere szerint a rendőrség néhány utcát már megnyitott. A torlasznak kereszbe állított busz is elhajtott közben. 

A rendőrség Twitteren kérte meg a Brüsszel belvárosában tartózkodó újságírókat, hogy ne posztoljanak ki több részletet a Twitterre a rendőrségi akcióról. 

 

Biztonsági okokra hivatkozva a belga rendőrség nem árulta el a Politiconak, hogy mi történik a Grand-Place körül. A lap helyszíni tudósítója szerint Rue du Midi nevű rész körül 250 méteres sugarú körben zárták le az utcákat. 

Itt található:

  • a Ancienne Belgique koncertterem;
  • a brüsszeli városháza;
  • a Grande-Place;
  • a meleg negyed;
  • több hotel (Amigo, Marriott, Radisson Blue);
  • 40 bár és étterem.

A Le Soir szerint a rendőrség buszokkal zárja le az utcákat. A terület felett helikopterek köröznek.

Az újságírókat és a bámészkodókat nem engedik a kordonok mögé.

photo_camera Fotó: Plankó Gergő

A környékbeli éttermekben tartózkodókat arra szólították fel, hogy hagyják abba a kajálást, és várjanak a jelre, mikor el kell hagyniuk a helyiséget. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.