Törökország lelőtt egy orosz harci gépet

külföld
2015 november 24., 08:45
comments 851

A török hadsereg egyik neve elhallgatását kérő illetékese szerint az ország légiereje lelőtt egy, a török légtérbe Szíriából berepülő harci gépet. Azt mondta, hogy egy F-16-os előbb figyelmeztette a gépet a légtérsértésről, aztán lelőtte. Később úgy pontosítottak, hogy két F-16-os is részt vett az akcióban.

A török állami hírügynökség az elnöki hivatalban dolgozó forrásokra hivatkozva immár hivatalosan is megerősítette, hogy egy orosz Szu-24-es vadászbombázót lőtt le a török légierő. A hírügynökség azt is állítja, hogy az orosz gépet előbb figyelmeztették a légtérsértésről, majd a török légierő nyilvánosan is bejelentett szabályainak megfelelően lelőtték. 

A török hadsereg közleménye szerint tízszer is figyelmeztették az orosz gépet, mielőtt lelőtték volna. A lövés és az első figyelmeztetés között 5 perc telt el.

Ahmed Davutoglu miniszterelnök október elején jelentette be, hogy a török légierő minden, az ország légterét megsértő gépet le fog lőni, és erre külön is figyelmeztette a Szíriában légiháborút vívó Oroszországot. Most, hogy ez megtörtént, Davutoglu bejelentette, hogy a NATO-hoz, az ENSZ-hez és az érintett országokhoz fordul.

Az orosz gép kétfős személyzete katapultált.

A CNN Turk információja szerint az egyik pilótát a szíriai turkomán felkelők elfogták. A másikuk a török hadsereg fogságában van.

Négy napja a török külügy külön figyelmeztette az oroszokat, hogy a turkomán felkelők falvait ne bombázzák. Valószínűleg, hogy a lelőtt orosz gép éppen ezt tette.

Közben az orosz hivatalosságok azt a látszatot igyekeztek kelteni, hogy a gépet nem is a török légierő lőtte le, hanem szír lázadók a földről, és hogy az egész incidens Szíria felett történt. "Ma Szíriában, feltehetően a földről indított ágyútűz miatt lezuhant egy orosz Szu-24-es" - mondta az orosz védelmi minisztérium az Interfax állami hírügynökségnek.

Az orosz hadügyminisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy a a lelőtt gép nem ment át a török légtérbe.

Az oroszok szerint a gép hatezer méteres magasságban repült. A védelmi minisztérium a személyzet sorsáról egyelőre csak annyit tud, hogy katapultáltak.

A Habertürk tévétársaság szerint a gép a török határ közelében, de még szír területen zuhant le.

A török sajtóban felvételek is megjelentek a lezuhanó gépről, ami a határmenti Hatay tartományban zuhant a hegyek közé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.