A kivándorolt magyarok dobják össze a magyar GDP 3 százalékát

gazdaság
2015 november 25., 10:47
comments 255

Soha nem utaltak haza ennyi pénzt a külföldre meglépett magyarok, most. A Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva azt írja, hogy 

a külföldről hazautalt pénzek tavaly elérték a 920 milliárd forintot, ami a magyar GDP 3 százalékának felel meg.

Ez az összeg 43 milliárddal több, mint amennyit 2013-ben küldtek. Ez az arány a kivándorlás felpörgésével valószínűleg még tovább növekszik majd. Tavaly 31 500-an hagyták el Magyarországot legalább egy évre, ami 50 százalékos emelkedés egy év alatt, és több mint hatszorosa a 2009-es adatnak.

A 900 milliárd forintos hazautalás azt jelenti, hogy a külföldön dolgozó magyarok átlagosan 200-250 ezer forintot tesznek félre havonta, feltételezve, hogy 300-400 ezren küldenek pénzt. Mivel ez az összeg nagyon magasnak tűnik, valószínűleg inkább arról van szó, hogy többen vállalnak külföldön munkát, mint az eddig gondoltuk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.