Arra is milliárdokat költ az állam, hogy eladja a földjeit

mezőgazdaság
2015 november 27., 09:03

Több mint 5 milliárd forintba kerül az államnak, hogy eladja a földjeit – írja a Blikk a birtokába jutott kormányzati dokumentum alapján.

Így áll ez össze:

  • informatikai költségek: 1,7 milliárd. Ebben az árverés-nyilvántartási rendszer felállítása van benne, ahová feltöltik az árverezésre kijelölt ingatlanok adatait.
  • jogi feladatok: 1,5 milliárd.
  • ügyviteli költségek: 828 millió
  • árverések tárgyi feltételeinek biztosítása, biztonsági személyzet bérével: 200 millió
  • jogi képviselők tiszteletdíja: 88 millió

Azért bevétellel is számolnak, összesen 300 milliárddal. Óriási licitek ezt nem fogják feljebb vinni, mert többnyire kikiáltási áron viszik el a földeket. Mészáros Lőrinc is így vett 104 millió forintért 66 hektáros földet a meglévői mellé Óbaroknál. Viszont több olyan földért nem indult senki, amit Mészáros bérel az államtól, és így ő fogja használni ezeket a jövőben is.

Ugyanakkor Simicska Lajos eddig az állmatól jutányos áron bérelt földjeire van érdeklődés. Egy általa használt 88 hektáros birtokot például egy osztrák gazda vette meg Győr-Moson-Sopron megyében. Első körben elbukott a kormány szándéka, hogy az új tulajdonosok felemelhessék a bérleti díjakat, de újra beadják az ötletet a parlamentnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.