Jó ötletnek indult, de nagy csalódás lett a tematikus Harry Potter buliból

nem buliajánló
2015 november 28., 13:19
comments 331

Gyönyörű elővételes jegyekkel, Mardekár-Griffendél-Hugrabug-Hollóhát tematikájú karszalagokkal és csábító húzószöveggel csalogatta be a Harry Potter sorozat rajongóit magához az Ankert péntek este, de én bárcsak ne dőltem volna be nekik.

Egy régóta tervezett bulit rendezünk meg november utolsó péntekén.

Gyertek és belépéskor a Teszlek süveg besorolása alapján kerültök majd a 4 csoport egyikébe, ez fogja eldönteni többek között azt is, hogy milyen ital akció érvényes majd rátok.
Ezen kívül készülünk majd játékokkal, bájitalokkal és még több varázslatos meglepetéssel:)!

- írták a szervezők Facebookon, csakhogy akármilyen régóta is tervezték már ezt a bulit, mégis az járt a legjobban, aki inkább otthon maradt Harry Potter fanfictionöket olvasni és vajsört főzni. Hogy miért, az mindjárt kiderül a vajsör szóval trükkösen elővezetett bekezdés után. 

A vajsör a Harry Potter univerzum egyik legmeghatározóbb étele-itala, valóságban legjobban kivitelezhető eleme, az internet teli van jobbnál jobb DIY receptekkel róla: a Harry Potter buli viszont úgy kezdődött, hogy a pultnál értetlenkedve néztek mindenkire, aki vajsört szeretett volna inni, mondván, 

nekik nem szóltak, hogy lenne rá igény,

- derül ki a csalódott rajongók panaszáradatából a buli Facebook-eseményénél.

Amit egyébként nagyon érdemes olvasgatni mindenkinek, aki sajnálja, hogy nem lehetett ott, mert tökéletesen összefoglalja mindazt, amivel a szervezők Harry Potter buli álnéven egy csomó pénzt besöpörtek a rajongóktól. Mert másnak tényleg nem lehet nevezni azt, hogy az emberek kifizették a 934 forintos belépőt abban a hiszemben, hogy cserébe jól szervezett Harry Potteres mókázást kapnak majd, pedig csak azt a kreatív munkatársat fizették meg, aki kitalálta, legyen a jegy 934 forint, ha már a könyvekben a varázslók a 9 és 3/4 vágányon szállnak fel az iskolába tartó vonatra. 

Csak néhány vélemény az esemény alól, kezdetnek egy csalódott, de optimista vendégtől, akinek legalább tetszett a 934 ft-os jegy ötlete:

photo_camera

Egy jogosan türelmetlen vendégtől, aki a tömegnyomort nehezményezte:

photo_camera

Egy olyan vendégtől, aki pontokba szedve minden lényeges elemét elmesélte a bulinak, innentől felesleges is tovább olvasni:

photo_camera

És egy utolsó, aki szintén a bulit foglalta össze, csak röviden:

photo_camera

Ezekhez még annyit érdemes hozzátenni, hogy a dekoráció legalább kifejezetten emlékeztetett a Harry Potter világra, de ebben ki is merült minden, amit a szervezők sikeresen alakítottak a bulihangulat megteremtése érdekében. A marketinggel sem volt gond, rengeteg érdeklődő volt az eseményre, de ez sajnos oda csúszott át, hogy a helyszínen jelenlévő emberek száma szinte biztosan meghaladta az Ankert befogadóképességét, mozdulni alig lehetett. Szerintem csak azért nem alakult ki tömegverekedés, mert a 18 év feletti Harry Potter rajongók általánosságban introvertált, béketűrő emberek, akik szeretnek olvasni és inkább otthon maradni. 

Persze teljesen biztos vagyok benne, hogy a szervezők senkinek sem akartak rosszat és hogy valószínűleg teljes mértékben odatették magukat, de ez akkor is szerencsétlenül sült el. 

Például volt néhány halva született program annak érdekében, hogy a buli hangulata Harry Potteres legyen, de az irtózatos tömegnek köszönhetően sajnos mindegyik pont annyira volt látványos, élvezetes és vicces, amennyire egy átlagos gólyatáborban az ehhez hasonló programok azok szoktak lenni. Tíz ember csinálja, húsz ember nézi, a maradék ezer meg azt sem tudja, hogy közben történik valami. Ilyen volt a kviddicsezés, ami abból állt, hogy három ember felváltva dobálgatott egy aranylabdát (ami nyilván a cikesznek felelt meg) három lyukba.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Vagy ott volt a kvíz, ami lehetett volna tök jó is, ha nincs ekkora tömeg, ha ingyen sört lehetett volna rajta nyerni, és ha hozzá tudtak volna szólni azok is, akik nem négyszer olvasták oda-vissza az összes kötetet és nem Harry Potterből van emelt szintű érettségijük.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Igazából az járt a legjobban, aki kiállta a sort, és csinált magának szemhéjtus-alkartetkót Harry Potteres betűtípussal.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Aki feladta, és minden mindegy alapon végre csak jól akarta érezni magát, az beállt táncolni a kivetítő elé (ami a hely legharrypotteresebb eleme volt, mert véletlenszerűen vetítettek rá részleteket a filmekből), vagy leült a szerelmével aranyoskodni a sarokba. De ezeket akármilyen bulin meg lehet csinálni tök ingyen is.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

De miért csodálkozik egy felnőtt ember, hogy szar a buli, ha egyszer a Harry Potterről szól? Minek ment oda?
Ez egy jogos kérdés lehetne, ha nem egy olyan eseményről beszélnénk, aminél a Facebookon több mint négyezer, valószínűleg Harry Potter rajongó ember jelezte vissza, hogy szeretne részt venni rajta, és ha még sosem hallottunk volna olyanról, hogy egy kitalált univerzum köré rendezett tematikus esemény tök jó is lehet.

Nekem mondjuk nem volt annyira rossz, mert éreztem már magam buliban kínosabban életemben, de én mondjuk az utolsó könyv után hamar abba is hagytam az extrém HP-rajongást, így nem voltak magasak az elvárásaim. Erre a bulira viszont sok olyan ember jött, akinek igen, és aki szívesen csöppent volna bele egy sokkal cukibb hangulatú, ötletes, elvarázsoltnak tűnni akaró estébe egy zsúfolt, Harry Potter bulinak keresztelt Balaton Sound helyett. 

Nem kellett volna mindenkinek kellemetlenül éreznie magát, de mégis csak háromféle ember volt, akinek jól telt az estéje:

  • azoknak, akik hamar hazamentek, 
  • azoknak, akik már tizenegykor atomrészegen instagramoztak valamelyik sarokban,

  • és azoknak, akiknek egy varázslósüveggel sikerült kizárniuk a külvilágot és elfelejteniük, hogy éppen egy Harry Potter bulin vannak.
photo_camera Fotó: Botos Tamás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.