Te mire vágysz 15 évesen?

gyereksors
2015 november 28., 19:10

Csak azért, mert most indult egy új kampány az UNICEF-nél #MyLifeAt15 címmel,ami kicsit kitágítja azt, amit arról gondolunk, hogy 15 évesen mi a valóság szerte a Földön egy gyerek, főleg egy lány számára.


link Forrás


Jelenleg ugyanis minden 3. fiatal nő gyerekként házasodik meg, azaz 125 millió lány kényszerül férjhez menni jóval 18 éves kora előtt Afrikában.

A gyerekházasság súlyos emberi jogsértés már önmagában, de súlyos kihatással van a lányok oktatáshoz, egészséghez és védelemhez való jogára is.

A gyerekként házasságra kényszerített lány kiesik az iskolai oktatásból, gyakrabban válik családon belüli erőszak áldozatává és nagyobb eséllyel kap HIV/AIDS fertőzést.

Nagyobb eséllyel lesz gyereke, amikor még maga is gyerek, ami számos komplikációt vonhat maga után a terhesség alatt és a szülésnél is.

Mindez, nem mellékesen, eléggé negatívan befolyásolja az afrikai gazdaságot, és generációkon öröklődő szegénységhez vezet. Ezek a lányok nem tudnak tanulni, nem szereznek jártasságot semmilyen szakmában, ezáltal kitörési esélyeik is csökkennek. Nekik és a közösségüknek is.

Tehát egyszerűen nem éri meg, ami ellen idén először az Afrikai Unió is kiállt. Kérdés, hogy elég-e egy kampány, vagy politikai elköteleződés egy ősrégi, becementesedett hagyomány ellen.