Évi 3 milliárd eurót kérnek iskolákra és házakra a törökök, hogy megállítsák az Európa felé tartó menekülteket

migráció
2015 november 29., 13:24
comments 366

Werner Faymann osztrák kancellár a Kuri nevű lapnak nyilatkozott a törökökkel folytatott uniós tárgyalásokról.

A Reuters szerint azt mondta, hogy közel van a megállapodás.

A törökök alapvetően két dolgot szeretnének:

  • pénzt
  • és a vízumkötelezettség enyhítését.

Az összegeken megy most a huzakodás: az EU 3 milliárd eurót (935 milliárd forintot) ajánl két év alatt segélyként, amiből főleg iskolákat és lakásokat építenének Törökországban, ahol ma 2,3 millió szír menekült húzza meg magát. A törökök most évi 3 milliárdot szeretnének, Faymann pedig arról beszélt, hogy majd találkoznak félúton.

Ezzel együtt felgyorsítanák a vízumügyi tárgyalásokat. A törökök az unióhoz is szeretnének csatlakozni, de ez az osztrák kancellár szerint nem reális, népszavazást tartanának róla Ausztriában, amin szerinte kizárt, hogy a többség támogatná a törökök csatlakozását.

Ezzel együtt ezek pozitív jelek, Törökország nagyon sokat tehet azért, hogy kevesebb ember induljon el tőlük Európa felé. A mostani menekültválság mögött részben pont az áll, hogy a török menekülttáborokban élő szírek kilátástalannak érzik a helyzetüket. Ezen az unióból érkező eurómilliárdok valamennyit valószínűleg tudnak javítani.

Faymann arról is beszélt, hogy az osztrákok nettó befizetők az EU-ban.

"Azért fizetünk, hogy más országokban javuljon az életszínvonal. Most azt várjuk, hogy minket se hagyjanak egyedül a menekültekkel."

Arra is utalt, hogy aki nem mutat szolidaritást a menekültek elosztásakor, az kevesebb pénzügyi támogatást kap majd Európából.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.