Orbán: fizetünk akár, csak befogadni ne kelljen

POLITIKA
2015 november 29., 15:07
comments 487

Vasárnap, Angel Merkel német kancellár és a Jaean-Claude Juncker bizottsági elnök kezdeményezésére, Brüsszelben tanácskoznak az európai közösség vezetői a menekültválság kezeléséről. A találkozó kulcskérdése, hogy miként vegye ki a krízis kezeléséből a részét Törökország és az Európai Unió. 

Az már korábban kiszivárgott, hogy a németek elképzelése szerint egyes tagállamok 400 ezer menekültet fogadnának be, ha Ankara vállalja, hogy határainál szigorúbban kontrollálja az Európába tartót illegális bevándorlókat. Az egyelőre nem világos, hogy mely tagállamok és milyen kondíciók mellett vennének részt az akcióban, de az biztos, hogy a németek fogadnának legnagyobb számban menekülteket. 

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
photo_camera MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor is Brüsszelben van, és nyilatkozott az MTI-nek. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy országa garanciát szeretne kapni arra vonatkozóan, hogy az egyezség megkötése eredményeként "kényszerbetelepítésekre" nem kerül majd sor. Szerinte a legutóbbi uniós csúcson megfogalmazott terv alapján - ha az "rosszul sül el" - ez egy valós veszélynek látszott. Magyarország hajlandó akár anyagi áldozatokat is hozni, de a kényszerbetelepítés gyakorlatát nem fogadja el. 

A kormányfő most optimistának tűnt, a hírügynökségnek legalábbis úgy nyilatkozott, hogy "az erre irányuló törekvéseket Magyarország megakadályozta, aminek a következményeit a vasárnapi találkozó eredménye tükrözni fogja." 

Ez arra utal, hogy a megállapodás vagy csak bizonyos tagállamok együttműködéseként jön majd létre, vagy az abban részt vállalni kívánók önkéntes szándékán alapul majd. Orbán Viktor mindenesetre előbocsátotta, hogy Magyarország támogatni fogja az elfogadásra váró akciótervet. 

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.