Snowden nem volt hiába: az NSA mától nem figyelheti meg millióik telefonhívásait

külföld
2015 november 29., 15:43
comments 118

November 28-án éjfél után az NSA-nek nincs többé joga, hogy hírszerzői tevékenységéhez ömlesztve begyűjtse és tárolja amerikai és nem amerikai állmpolgárok millióinak telefonhívásait. 

Idáig az ún. Patriot Act adott erre lehetőséget az FBI-nak, amit a Bush-adminisztráció a 2001-es terrortámadások után fogadtatott el. A nyomozóhatóságok ezeket a metaadatokat rendszerszerűen megosztották az NSA-vel.

photo_camera

Az ún. Freedom Act-et június 2-án iktatták; a törvény pedig 180 napot adott a kormánynak arra, hogy megszüntesse a metaadatok gyűjtésének korábbi gyakorlatát. Mostantól egyedül az Egyesült Államok külföldi hírszerzési tevékenységét felügyelő bírósági szervek kötelezhetik arra a távközlési szolgáltatókat, hogy metaadatokat a végrehajtó hatalom rendelkezésére bocsássanak. 

A Freedom Act nem teljes siker (erről itt írtunk röviden), mert a Patriot Act által létrehozott egyes jogosultságokat nem érinti, de a most hatályba lépő júniusi törvény elfogadása így is Edward Snowden erőfeszítéseinek eredményét jelentik. 

(The Intercept)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.