Már kedden elindulnak a japán hajók, hogy egy év után újra bálnákra vadásszanak

külföld
2015 november 30., 20:13
comments 176

Japán halászati hivatala hétfőn bejelentette, hogy 

"véget vetnek a a Nemzetközi Bíróság döntése nyomán elrendelt bálnavadászati moratóriumnak, és már kedden elindulnak a hajóik a Déli-sark környéki tengerekre."

Az AFP tudósítása szerint pár hajó már hétfőn kifutott Mijagi kormányzóság partjairól, miután a japán kormány pénteken a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság elé állt azzal, hogy kétharmaddal csökkentenék, 333 példányra, a leölt csukabálnák számát a 

tudományos célúnak beállított programjukban. 

photo_camera AFP PHOTO / THE INSTITUTE OF CETACEAN RESEARCH

A Bizottság szakértői már tavasszal elutasították a programot, a Tokió ezért próbálkozott újra múlt héten. Tavaly márciusban a hágai Nemzetközi Bíróságon Ausztrália perelte be Japánt, és nyert is. Az ítélet szerint Japánnak le kell állítani a vadászatot, mert az úgynevezett kutatási programja     

"semmilyen tudományost célt nem szolgál."

photo_camera AFP PHOTO / INSTITUTE OF CETACEAN RESEARCH
A hágai döntés után a japán halászhajók kihagyták a 2014-2015-ös szezont. A hétfői döntést után Ausztrália bejelentette, hogy hajót küld a japán flotta megfigyelésére a térségbe. 

A nagybálnák levadászása kereskedelmi célból 1986 óta tilos, Japán ezért hivatkozik azóta a tudományos célra. Az eltelt idő alatt a japán vadászok közel 10 ezer bálnát fogtak ki az antarktiszi vizekből. (AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.