Terroristák és a menekült-front

külföld
2015 december 02., 11:17
comments 243

Európának és az Egyesült Államoknak ki kellene tárnia az ajtót a szír és az iraki menekültek előtt. Ők ugyanis az ISIS és Bassár el-Aszad áldozatai. A terrorizmus romba döntötte a szülőföldjüket. Az, hogy menedéket nyújtunk nekik, nem csupán erkölcsileg helyes döntés. Saját biztonságunknak is jót teszünk vele.

Az ISIS novemberi párizsi támadásainak célja a félelemkeltés volt azzal, hogy Európa szívébe juttatták el a szervezet emberiesség elleni bűncselekményeit. A politikusok pedig csak segítik őket céljaikban azzal, hogy egyenlőségjelet tesznek a menekültek és a terroristák között. Drótkerítéseket és politikai falakat húznak fel a menedékkérőket elé.

A szívekért és elmékért folyó harcban biztonsági kockázatként azonosítani a menekülteket – amit az Atlanti-óceán mindkét partján megtesznek a politikusok – csak erősíti az intoleranciát és jó érvet ad a terroristák kezébe amivel meggyőzhetik a fiatal muszlimokat arról, hogy nincs helyük a Nyugaton.

Ez a harc az alapértékekről szól, amiben a Nyugatnak kell felülkerekednie. A modern Európa a holokauszt és a II. világháború hamvain épült fel. E nagyszerű vállalkozás – valamint annak legfőbb háború utáni támogatója, az Egyesült Államok – értékeit a tolerancia, a sokszínűség és az emberi jogok alkotják.

Európának hatalmas tapasztalata van menekültügyekben. Az európaiak milliószám menekültek az erőszak és az üldöztetés elől a II. világháború alatt és után. Az 1990-es években egy népirtást előidéző konfliktus több százezer embert késztetett arra a volt Jugoszlávia területén, hogy északra keressen menedéket. A mostani Közel-keleti exodus - százezrek menekülése az ott dúló háború és terror elől - csak a legújabb fejezet Európa menekültekkel kapcsolatos történelmében, hiszen az mindig is a menekültek célállomása volt.

Az USA több mint egy évszázada nyújt menedéket „a tömeg[nek], mely szabadságért zihál” – hogy Emma Lazarus költőnő szavait idézzük. Minden egyes újabb hullám érkezésével választ adtak a biztonsággal kapcsolatos félelmekre.A vietnámi háború idején, illetve azután több mint egymillió vietnámit telepítettek le az USA-ban, és közel 400 000 menekültet fogadott be Amerika muszlim többségű országokból a szeptember 11-ei terrortámadások óta.

Az európai és az amerikai politikusok történelmüknek ezt a dicső vonulatát hagyják figyelmen kívül. Magyarország és más közép-európai országok lezárták a határaikat, és jobboldali kormányok és politikai pártok Európa-szerte szítják a muszlimellenes őrületet. Az USA-ban a republikánus politikusok - képviselők, szenátorok, kormányzók és elnökjelöltek - igyekeznek meggátolni egy maroknyi, 10 000 fős szír menekültcsoport letelepítését Amerikában. Röviden: a nyugati menekült-ellenes politikusok az Iszlám állam propagandistáinak malmára hajtják a vizet.

A nyugati vezetők nem tüntethetik el varázsütésre a válságot azáltal, hogy hátat fordítanak a terror elől menekülőknek. A menedékkérők áradata nem áll meg, az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége a menedékkérők számának 44 százalékos emelkedésére számít a jövő évben. A humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében sürgős és globális szintű összefogásra van szükség.

Az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak összehangolt stratégiát kell kidolgoznia a válság kezelésére. Először is drasztikusan növelni kell a nemzetközi humanitárius segítségnyújtás nagyságrendjét. Az ENSZ szervezetei, amelyek az alapvető humanitárius szolgáltatást nyújtják a menekülteknek, súlyosan alulfinanszírozottak, és az igények 40 százalékát nem is tudják ellátni. A Törökországban, Jordániában és Libanonban működő hatalmas menekülttáborokban nincs elég élelmiszer, víz, és nem megfelelő a higiénia, az orvosi ellátás és az oktatás. Részben ezek a kétségbeejtő körülmények hajtják előre a menekülteket Európába és azon túl.

Az USA-nak egy nemzetközi kezdeményezés élére kell állnia, hogy koordinálja a jól képzett, biztonsági ellenőrzésen átesett szír és iraki menekültek letelepítését.
AngelaMerkel német kancellár bátor álláspontot képviselve több mint 700 000 menekültkérőt fogadott már be az idén – éppen 70-szer annyit, mint amennyit az USA lenne hajlandó befogadni. Merkel kancellár ösztökélésére az Európai Unió kvótarendszert dolgozott ki a menekültek szétosztására az EU tagállamai között. Az USA-nak osztoznia kellene az Unió terheiben azáltal, hogy jövőre befogad 100 000 menekültet, és más országokat is meggyőz arról, hogy csatlakozzanak egy nemzetközi letelepítési kezdeményezéshez.

Harmadrészt az USA-nak és Európának fokoznia kellene a diplomáciai erőfeszítéseket, hogy elérjék a tűzszünetet és a szíriai háború megegyezésen alapuló lezárását. Ez azt is jelenti, hogy együtt kell működni Oroszországgal és Iránnal abban a megosztó kérdésben, hogy ki irányítsa Szíriát a háború után, valamint ki kell szélesíteni az ISIS legyőzésére létrehozott nemzetközi koalíciót.

Azok a terroristák, akik Párizst is megtámadták, azért akarják lerombolni az értékeinket, mert tudják, hogy ezek a leghatékonyabb fegyvereink velük szemben. Pontosan ezért kellene az Egyesült Államoknak és Európának szélesre tárnia az ajtaját a közel-keleti terror áldozatai előtt.

John Shattuck a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora; korábban a Demokrácia, az Emberi Jogok és a Munkaügy külügyi államtitkár-helyettese és az Egyesült Államok Cseh Köztársaságba akkreditált nagykövete volt. A cikk eredetije 2015. december 1-én a Project Syndicate-ben jelent meg, engedélyükkel közöljük újra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.