Juncker helyrerakta Navracsicsot

külföld
2015 december 03., 09:55
comments 178

Írásban utasította rendre Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Navracsics Tibor uniós biztost, miután a volt magyar igazságügyminiszter kifogásolta a bizottság egyik, Magyarországot érintő döntését. 

photo_camera Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos. 

 A biztosok kollégiuma Navracsics távollétében befogadta a brüsszeli Európai Humanista Föderáció Ébredj, Európa címen futó polgári kezdeményezését, amely azt célozza, hogy alkalmazzák Magyarorsázággal szemben az unió hetes cikkelye szerinti eljárást. Navracsics ezt megelőzően levélben fejezte ki nemtetszését kollégái felé az aktuális napirend miatt, és úgy ítélte meg, hogy az eljárás jogilag kifogásolható. A magyar biztos maga azért nem volt jelen a döntés idején, mert az Európai Tanács megbeszélésén kellett részt vennie.

A hetes cikkely alapján az EB vizsgálhatná, hogy a kabinet tiszteletben tartja-e az alapvető uniós értékeket kormányzása során. A föderáció szerint a magyar politika veszedelmes, mert követőkre találhat, és egyre több tagállam kormánya távolodhat el az európai alapértékektől.

Erre reagált most levélben a Bizottság elnöke, aki úgy ítélte meg, hogy Navracsics Magyarország érdekét próbálta védeni levelében. Szerinte Navracsicsnak uniós biztosként nem dolga, hogy tagállamok érdekében lépjen fel, mert neki az EB érdekeit kell szem előtt tartania nyilvános felszólalásai és politikai cselekvései során. Juncker kiemelte, hogy Navracsics "nem képviselheti hazája érdekeit", "nem védheti meg a kinevezését javasló kormány álláspontját", és függetlennek kell maradnia, amire az EU alapszerződése kötelezi őt, mint az összes biztost az EB-ben. 

Az elnök külön emlékeztette az egykori minisztert arra, hogy a "szabályok szerint a biztosok nem fogadhat el utasításokat egyetlen kormánytól vagy más szervezettől sem."

(hvg.hu / EUObserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.