Késnek a tanári fizetések

oktatás
2015 december 03., 16:08
comments 317

Több helyről is azt az információt kaptuk csütörtökön, hogy a közoktatásban dolgozó alkalmazottakkal azt közölték, hogy a novemberi béreiket csak jövő hét hétfőn, azaz december hetedikén fogják megkapni. 

A csúszást csak az utolsó pillanatban közölték velük, hiszen a bért csütörtökön, december 3-án kellett volna kézhet kapniuk. Egyik levélírónk szerint ez az adventi hétvége előtt

egyszerűen trógerség. 

Volt olyan körüzenet, amit komplett tankerületekben körbeküldtek, ebből arra lehet következtetni, hogy nem egyedi problémáról van szó. 

A közszférában az utóbbi hetekben több helyen is akadozott a fizetések utalása, a csütörtöki kormányinfón Lázár János arról beszélt, hogy nem általános problémáról van szó, csak az Államkincstár (MÁK) állt át újfajta bérszámfejtési rendszerre, és ez okozhatott akadozást. 

Nem hivatalos forrásból mi is úgy értesültünk, hogy a MÁK átállása okozza most a pedagógusok fizetésének csúszását is. Kerestük levélben az Államkincstárt, hogy hány pedagógust érint mindez és hogy a közszféra más szereplőinek fizetése is csúszik-e, amennyiben választ kapunk kérdéseinkre, beszámolunk róla.

Update 17:20

A cikk megjelenése után az Emmi Köznevelésért Felelős Államtitkársága közölte, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az alábbi tájékoztatást adta:

„A Magyar Államkincstár 13 ezer magyar állami intézménynek végzi a bérszámfejtését, és 13 ezer állami intézményben dolgozó, mintegy milliónyi munkatársnak fizeti ki a munkabérét. Az elmúlt napokban a sajtóban megjelentek olyan hírek, hogy ezek a munkabérek, vagy akár túlóra pótlékok, vagy bármilyen juttatások csúsztak volna. Ez nem egy általános probléma. Az intézmények nagy részében semmilyen fönnakadás nincs. A Magyar Államkincstár egy új elektronikus programot, egy új informatikai programot üzemel be, amelyet az Európai Unió támogatásával valósított meg, és ennek a támogatásnak köszönhetően sokkal gyorsabb, jobb, átláthatóbb és profibb lesz a Magyar Államkincstár fizetési rendszere. Ahol hiba történt az utalásokkal, elnézést szeretnénk kérni. Mindenki meg fogja kapni a pénzét, csupán minimális késésről vagy csúszásról van szó. Egy ilyen nagy rendszer átállításakor ez meggyőződésem szerint teljesen természetes.”

Update 20:49

A Magyar Államkincstár a következő választ adta:

„2015. szeptember elsején a Kincstárnál elindult a Központosított Illetmény-számfejtési Rendszer (KIRA), mely 2015. november elsejével vált országos kiterjesztésűvé. A pilot indulás 2015. szeptember 1-jével kezdődött három illetményszámfejtő hely, közel 500 költségvetési szerv bevonásával, melyeket az Ávr. 181/B. § (1) bekezdése jelöl ki. Ezen intézmények a Magyar Államkincstár, KINCSINFO Nonprofit Kft., Heves megyei önkormányzatok és intézményeik, a Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Főiskola valamit a Pándy Kálmán Megyei Kórház. 2015. november 1-jével tértek át a KIRA használatára a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek. A mintegy 13 ezer intézmény vonatkozásában, több mint 900 ezer foglalkoztatott részére történik számfejtés. A kifizetéseket tekintve az illetmény-számfejtési területet illetően a Kincstár feladata a számfejtés előállítása, kész utalási állományok és azok bizonylatainak átadása a munkáltatók részére. A munkabérek indítását az eddig megszokott módon továbbra is a munkáltatók végzik.

Nem beszélhetünk csúszásról, a jogszabály előírása alapján, a számfejtés a tárgyhónap utolsó munkanapján került indításra. A központosított illetmény-számfejtő rendszer (KIRA) a jogszabályban előírt időben készítette el a számfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat. A listákat, állományokat 2015. december 2-án a Magyar Államkincstár átadta az intézmények részére, melyről az e- Adat rendszeren keresztül tájékoztatást is küldött. A munkabér indítását, mint eddig is az intézmények végzik. Az érintettek valamennyi intézményben a jogszabályokban foglaltak szerint kapják meg a munkabérüket.

Az utalás indításáról mindig a munkáltató intézmény, jelen esetben a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) tud tájékoztatást adni.”

Ha ön közoktatásban dolgozik, és ma nem jött meg a fizetése, vagy éppen ellenkezőleg, minden a szokott mederben, rendben történt, lelkesen várjuk történetét a megirom@444.hu emailcímre. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.