Pintér Sándor szerint a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen, de előfordulnak sajnálatos esetek

POLITIKA
2015 december 10., 12:18
comments 150

Európa legszigorúbb közbeszerzési törvénye Magyarországon van, valamint új párt- és kampányfinanszírozási törvény is segíti a korrupció visszaszorítását - hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter a korrupcióellenes világnap alkalmából rendezett konferencián.

A belügyminiszter elmondta, hogy a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen, a cél, hogy Magyarország a korrupció szempontjából a legkevésbé fertőzött ország legyen. Szerinte ebben 

nagy jelentősége van a egyéni, vezetői felelősségvállalásnak és a példamutatásnak is.

A miniszter hangsúlyozta a korrupcióellenes szabályok automatikus, személyes döntésektől független érvényesülésének fontosságát, amire példaként hozta fel az online pénztárgépeket vagy az elektronikus útdíjrendszert. Szerinte ezekben a rendszerekben már nem lehet szerepe a kísértésnek.

Pintér Sándor megjegyezte, hogy azért időnként előfordulnak sajnálatos esetek. 

Szerinte ilyen például a záhonyi határállomáson leleplezett korrupt határőrök ügye. Ebben az ügyen több mint ötvenen kerültek előzetes letartóztatásba, ami a miniszter szerint megfelelő jelzés a többi kolléga számára. Ugyanakkor kiemelte a szemléletformálás jelentőségét, a korrupció veszélyeinek tudatosítását.

Trócsányi: átlátható, tiszta rendszer jött létre

A rendezvényen a korrupció ellen szót emelt Trócsányi László igazságügyi miniszter is, aki hangsúlyozta, hogy a közelmúltban újraalkotott közbeszerzési szabályok a kormányzati törekvések szerint megfelelnek az európai elvárásoknak, mi több, a hozzátartozó fogalmának kiszélesítése még eredményezheti egyesek vállalkozáshoz való jogának, jogos érdekének korlátozását is. Ezért volt szükség a közös háztartásban élés fogalmának bevezetésére.

Polt Péter: Egyre eredményesebb a korrupció elleni fellépés

Polt Péter legfőbb ügyész szerint a statisztikák azt mutatják, hogy egyre eredményesebb a korrupció elleni fellépés. Elmondta, hogy 

  • 2010-ben 482,
  • 2011-ben 740, 
  • 2012-ben 828, 
  • 2013-ban 1105, 
  • 2014-ben 3268 volt az összes korrupciós cselekmény száma. 

Hangsúlyozta, hogy a növekedés oka döntően az eredményesebb felderítésben keresendő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.