A hiperellenszenves gyógyszer-startupos yuppie újabb nélkülözhetetlen gyógyszer árát emeli az ezerszeresére

egészség
2015 december 12., 20:14

Martin Shkreli újabb gyógyszer árát, a Dél-Amerikában igen elterjedt Chagas-kór kezelésénél nélkülözhetetlen benznidazolt fogja a többszörösére drágítani, miután cége megvásárolta a szabadalmat birtokló céget.

Ő volt az a 32 éves ember, aki korábban az AIDS-eseknél halálos toxoplazmózis kezelésére már hat évtizede használt Daraprim árát 55-szörösére emelte, miután megvette a szabadalmat – és ezzel akarán kívül nagy gyűlölethullámot indított maga ellen, és a fél USA arról kezdett vitatkozni, hogyan kellene lehetetlenné tenni azt, amit ő csinál.

Martin Shkreli
photo_camera Martin Shkreli.

Vállalata, a Turing Pharmaceuticals megvásárolta a KaloBios-t, ami a benznidazol szabadalmának birtokosa. Shkreli ravasz trükkre is készül: ha elfogadtatja a már régóta használt terméket hivatalosan is az amerikai gyógyszerfelügyelettel, akkot több százmillió dollár jutalmat is kaphat.

A benznidazol jelenleg ingyenes az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában pedig 50-100 dollárba kerül a teljes kezelés. Ezt Shkreli most az ezerszeresére, 60 000 - 100 000 dollárra emelné.

(New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.