A KSH bemutatja: a világ legátverősebb grafikonja

gazdaság
2015 december 14., 10:03
comments 363

Szuper reggelre ébredtünk ezen a decemberi hétfőn, hiszen a KSH egy ilyen grafikonnal örvendeztetett meg minket:

photo_camera

De hát ez csodás, nem? Mindjárt elérjük az EU-átlagot, közel a felzárkózás!

Hát nem.

Egyrészt ha jelöljük a bal tengelyen a száz százalékot, akkor máris távolabbra tűnik az az EU-átlag. Másrészt a Horvátországgal kiegészült EU28 a lehető leggyengébb EU-átlag, az eurózóna GDP/fője annál tíz százalékkal magasabb. Harmadrészt pedig, és ez a lényeg, a fenti grafikon tartalmaz egy trükköt, amit úgy hívnak, hogy vásárlóerő-paritás, azaz a PPP. Ez azt jelenti, hogy az adott ország GDP-jét kiigazítják az árszínvonal eltérésével és az árfolyam változásával. Ami kissé csalóka, hiszen hiába tűnik úgy a fenti ábrán, hogy zárkózunk, ha átváltjuk a forintunkat euróra, akkor az a világban egyre kevesebbet ér.

Szóval inkább ezt kéne nézni:

photo_camera Forrás: Eurostat.

Piaci áron a magyar egy főre jutó GDP az EU-átlaghoz képest a 2008-as 41,3 százalék után most 38,7 százalékra esett.

Magyarul a KSH grafikonjában látható nagy magyar haladás a GDP/fő-ben a leginkább annak tulajdonítható, hogy egyre olcsóbbak vagyunk európai szemmel – mivel a forint évek óta gyengül az euróval szemben.

photo_camera Forrás: Eurostat.

Emiatt a PPP-s kiigazítás Magyarország esetében azt jelenti, hogy a piaci áron számolt adatokat be kell szorozni 1,66-tal. Úgy tényleg könnyebb "felzárkózni" az EU-s átlaghoz.

Ezért elég fura, hogy a KSH miért kizárólag csak a vásárlóerő-paritáson számolt GDP/főt mutatta be ebben a kiadványban.

Igaz, a szövegben azért árnyalódik a kép:

"A felzárkózás ellenére Magyarország – a hasonló fejlettségű Lengyelországgal együtt – az uniós rangsorban a 23., a vizsgált országok körében a 26. helyet foglalta el."

De egy kis kontextus kedvéért megnézhetjük azt is, hogy hogyan állnak piaci és PPP GDP/főben a régiós országok az európai átlaghoz képest. PPP-ben így:

photo_camera Forrás: Eurostat.

Piaci áron pedig így:

photo_camera Forrás: Eurostat.

Hogy még jobban fájjon, legyen itt euróban a háztartások tagjaira jutó éves medián jövedelem. 

photo_camera Forrás: Eurostat.

Ha így nézzük, egy átlag magyar háztartás tagjára az európai átlagháztartás jövedelmének 28,9 százaléka jut.

Vásárlóerő-paritással kiigazítva sem sokkal jobb a helyzet, úgy 7645 euró-PPS a magyar kereset, szemben a 15778-as európai átlaggal.

(KSH, Eurostat)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.