Esterházy Péter: E mondatok mögött erős testi ügyek vannak

irodalom
2015 december 14., 09:23
comments 24

Videóinterjúban beszélt új könyvükről Esterházy Péter és Szüts Miklós az Indexnek, és így kerülték meg a hivatalos könyvbemutatót.

Esterházy legújabb könyvét a hasnyálmirigyrákkal vívott küzdelme határozza meg. Főhőse Hasnyálka, a megszemélyesített izé.

Képekre a gombot

A bűnös című kötet úgy készült, hogy Szüts Miklós festőművész egy naplószerű füzetet festett tele, aztán ősszel Esterházynak adta, hogy "na erre varrjál gombot". 

Néhány oldalt üresen hagyott, hogy az író kézírásának is helye legyen benne. Végül ettől a koncepciótól elálltak, Szüts szerint túl jó volt a szöveg ahhoz, hogy a szűk helyre kerüljön, és ezért csonkítani kelljen, vagy az olvashatósága nehezebb legyen. Így maradtak fehér, üres oldalak is a kötetben.

Terápia?

"Abban nem hiszek, hogy az írás terápia volna" - mondja Esterházy, aztán kicsit elbizonytalanodik, mert ugyan "nem a lelkecskémmel szöszmötölök, hanem az anyaggal", de közben mégis mindent végig kell gondolnia.

Fikció vagy valóság?

A könyv naplószerű, ami betegség- vagy testcentrikus, definiálja az író az új kötetét. A formája mégis fikciós státust ad neki, és Esterházy a Javított kiadás után rájött, hogy nem lehet a pucér valóságot papírra vetni, "hiába erőlködik az ember, nem biztos, hogy hisznek neki".

Vizsgálhatja hűvösen önmagát?

Esterházy úgy érzi, hogy most még igen, de ez meg is változhat. 

"Megy minden a maga útján, csak nem tudjuk, hogy mi ez az út" - mondja a helyzetéről. Aztán el is bizonytalanodik abban, hogy mennyire lehet író is és beteg is.

"A mondatok mögött mindig nagyon erős testi, fizikai ügyek vannak, ha ezek megváltoznak, akkor nem tudom hogy mi történik, így mondat közepén hagyjuk abba" - zárja le a beszélgetést. (Index.hu)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.