Orbán Vonának: Önök tele vannak bűnözőkkel, önök egy kitartott párt

POLITIKA
2015 december 15., 15:03
comments 361

Rendes szópárbaj alakult ki Vona Gábor Jobbik-elnök és Orbán Viktor között a parlamentben az azonnali kérdések órájában. 

Vona "mitől gazdagodik a miniszterelnök úr környezete?" címmel kérdezte 

a kormányfőt arról, hogy miből él jól Habony Árpád, Mészáros Lőrinc, vagy épp Andy Vajna. A Jobbik-elnök  szerint hazugság, hogy őket Moszkvából pénzelik, de tud mindkét fél számára kielégítő megoldást. Vona két vizsgálóbizottság felállítását javasolta: egyet, amely fideszes elnöklés mellett a Jobbik esetleges orosz finanszírozását, és egy másikat, ami jobbikos vezetéssel az Orbán-közeli emberek gazdagodását vizsgálná.

A kormányfő láthatóan készült a kérdésre, és úgy értelmezte azt, hogy a Jobbik korrpucióval vádolja őt és kormányát. Kemény válaszokat adott. 

(Kovács Tamás/MTI)
photo_camera Orbán Viktor (Kovács Tamás/MTI)

A miniszterelnök visszautasította a Jobbik-elnök állításait, és azt mondta, hogy "semmifajta korrupciót nem tűrök el, tűrtem el a múltban, és nem tűröm el a jövőben sem," majd félreérthetetlen célzást tett arra, hogy szerinte a Jobbik és Simicska Lajos között egyre szorosabb kapcsolat van.

"Abban szeretném megnyugtatni, hogy amikor a kormány és én személy szerint döntést hozok, mindig csak az ország érdekét tartom szem előtt. Ha ezt nem hiszi, amit sajnálnék, kérdezze meg azokat, akik valaha azt gongolták, hogy lehet másként is dönteni. Kérdezze meg például az ön újsütetű támogatóját!" 

- folytatta Orbán, aki szerint bizarr egy miniszterelnök fejére olvasni, hogy kapcsolatot tart  "üzletemberekkel, vállalkozókkal, munkaadókkal", lakatlan szigeten ugyanis nem lehet politikát csinálni. Orbán olyannyira rákészült a korrupciós vádakat érintő kérdésre, hogy még a leggazdagabb magyarok listáját is magával hozta. Azzal reagált, hogy nem talált a legtehetősebb tíz magyar között fideszest, és amíg legalább öt nincs köztük, nincs is miről beszélni - az pedig még odébb van. 

Amikor Vona újfent a vizsgálóbizottságok felállítását kérte a kormányfőtől, Orbán azzal kontrázott, hogy "nem vagyok hajlandó Romániát csinálni Magyarországból, és hogy rendkívüli eljárásokban elvonjam a bűnüldözésre jogosított államhatalmi szerveknek a jogköreit". A parlament, tette hozzá, a törvényhozás helye és az emberek számára fontos döntések helye marad. Végezetül nem túl burkoltan visszavágással fenyegette meg a Jobbikot. 

"Nem fogunk adósok maradni. Azt az elvet követjük, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Tele vannak bűnözőkkel, önök mögött bűnözők álltak, önöket bűnözők támogatják, önök egy kitartott párt. Azt javaslom, hogy álljanak a nyilvánosság elé, és ezt fedjék föl."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.