Elkobozná a menekültek értékeit a dán kormány

migráció
2015 december 18., 10:04
comments 232

A jobbközép dán kormány eddig sem állt túl nyitottan a menekültek és migránsok befogadásához: a magyar kormányhoz hasonlóan például libanoni újságokban üzenték meg, hogy hozzájuk inkább ne menjen senki. 

De a most tárgyalt törvénytervezet ezekhez a lépésekhez képest is komoly szintlépést jelent: a kormány által felvetett ötlet szerint az új törvény lehetővé tenné a dán hatóságoknak, hogy ékszereket és egyéb értékeket kobozzanak el az országba belépő migránsoktól. A tervezet vélhetően át fog menni a parlamenten. 

A koppenhágai egyetem menekültügyi kutatója, Zachary Whyte szerint mostanra olyan lett a dán politikai helyzet, hogy egyes közpolitikai ötleteknél nem lehet elsőre eldönteni, hogy hoax vagy sem. Ez esetben viszont nem hoax volt a világsajtót is bejáró felvetés. 

A törvénytervezetet december 10-én nyújtották be, és az integrációs minisztérium megerősítette a Washington Postnak, hogy értelmében a dán hatóságoknak lehetősége lenne átkutatni az országba érkező menedékkérők csomagjait és értékeket lefoglalni, melyek fedeznék az állam kiadásait. 

photo_camera Menekültek a koppenhágai pályaudvaron (DPA / CARSTEN REHDER)

A törvény hatással lehetne a már országban lévő menekültekre is. Ha átmegy a parlamenten, februártól léphetne hatályba. 

A minisztérium válasza szerint az új törvény alapján csak a jelentősebb értékű személyes tárgyak lefoglalása történhetne meg, az országba belépő menekültek megtarthatnának mindent, ami szükségszerű egy egyszerűbb színvonalú élethez. Azaz mobiltelefonjaikat vagy óráikat. És főszabály lesz az is, hogy olyan tárgyakat, melyek személyes, érzelmes emlékeket ébresztenek a menekültekben, csak akkor foglalnának le, ha jelentős értéket képviselnek. 

A két kormányzópárt a beszámolók szerint eltérő módon interpretálja a születő törvényt. Az igazságügy-miniszter egy tévés vitában arról beszélt, hogy csak akkor alkalmaznák mindezt, ha egy feltételezett menedékkérő egy bőröndnyi gyémánttal lépné át a határt. 

A dán kormánypárt, a Venstre éppen bevándorlás-ellenes kampánnyal jutott hatalomra a nyáron, de csak kisebbségi kormányt tudtak alakítani a Dán Néppárt támogatásával. 

A dán kormánypárt, a Venstre júniusban, bevándorlást ellenző kampánnyal jutott hatalomra, de csak kisebbségi kormányt tudtak alakítani. Szükségük van a populista Dán Néppárt támogatására. A párt képviselői szerint pedig az új törvényt ennél jóval szélesebb körben lehet majd alkalmazni, és kisebb értékeket is le lehet majd általa foglalni. 

A törvénynek rengeteg kritikusa van. Egyrészt életszerűtlennek tartják sokan, hiszen az országba érkező menedékkérők nem utaznak drága ékszerekkel és bankjegyekkel kitömött bőröndökkel. Másrészt viszont maga a lefoglalás is szörnyen hangzik, Európában az aranyékszerek és egyéb értékek lefoglalásának tettét sokak a nácik elkobzásaival kötik össze, nem alaptalanul. 

A kormány szerint azok a menekültek, akik tartózkodási engedélyt kapnak az országba, utána részesei lehetnek az ingyenes oktatási és egészségügyi rendszernek. Mellé pedig olyan integrációs képzések járnak, mint nyelvoktatás és munkaerőpiaci képzés. 

Az illetékes minisztérium szerint az eddigi szabályozásban is benne volt, hogy a menekülteknek, amennyiben anyagi lehetőségük ezt lehetővé teszi, fizetniük kell a tartózkodásukért. Ugyanakkor senki nem számít arra, hogy a beáramló összegekből jelentősen olcsóbbá válna a dán állam számára a menekültek ellátása. Inkább egy üzenetről van szó: a kormány tényleg nem akarja, hogy menekültek menjenek az országba. Nem sokkal korábban vágták meg felére a menekülteknek adható szociális támogatás mértékét, és ebbe a sorba illeszkedhet az ékszerek elkobzását lehetővé tevő törvény is. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.