Nem férfi, méh nélküli személy - A brit egyetemeken is tombol az irraconális politikai korrektség

oktatás
2015 december 19., 10:55
comments 334

Brit akadémikusok nyilatkozatban könyörögnek, hogy valaki állítsa meg az egyetemeken elszabadult politikai korrektség mániát, mert az a szólásszabadságot veszélyezteti, és olyan helyzetet teremt, amiben a diákoknak egyáltalán nem kell a sajátjukkal ellentétes véleményekkel szembesülniük.

Plankó Gergő itt írt részletesen az amerikai történésekről, a Telegraphban pedig összeszedték az angol példákat. Itt vannak a legjobbak:

  • A diákok le akarták tiltani Maryam Namazie emberjogi aktivista beszédét a Warwick Egyetemen, mert a nő ateista, és attól tartottak, hogy ez feszültséget kelthet a közösségben.
  • A Kelet-Angliai Egyetemen megtiltották, hogy a diákok sombrero kalapokat viseljenek, amiket egy közeli Tex-Mex étterem osztogatott, mert a diáktanács szerint ha nem mexikóiak viselik ezt a ruhadarabot, az rasszista.
  • Az Oxford Egyetemen lemondtak egy abortuszról szóló vitát, mert diáklányok tiltakoztak, hogy egy "méh nélküli személy" (férfi) is felszólalhat a kérdésben.
  • A Cardiff Egyetemen diákok megpróbálták megakadályozni, hogy Germaine Greer femnista szerző előadást tartson, mert egy korábbi könyvében azt írta, hogy egy kasztrált férfi nem viselkedne feltétlenül nőként, a diákok egy része pedig úgy érezte, hogy ez sértő lehet a transzneműk számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.