A Salzburgi Egyetem megvonta a Nobel-díjas Konrad Lorenz doktorátusát náci múltja miatt

TUDOMÁNY
2015 december 19., 16:56
comments 598

A Salzburgi Egyetem megvonta a világhírű Nobel-díjas etológus, Konrad Lorenz doktorátusát náci múltja miatt. Az egyetem csütörtöki közleményében egy 1938-ban kelt dokumentumra hivatkozik, amiben Lorenz kéri felvételét Adolf Hitler náci pártjába.

Ez is a Pegida-tüntetés egyik résztvevője.  (MTI/EPA/Jan Woitas)
photo_camera (MTI/EPA/Jan Woitas)

A levélben Lorenz nemzeti szocialistának vallja magát. Az etológus-kutató csak jóval a második világháború után, a dokumentum nyilvánosságra kerülését követően vallotta be, hogy az NSDAP tagja volt.

Az egyetem szerint Lorenz részt vett a rasszista náci ideológia alapjainak terjesztésében, ezért megvonták doktorátusát.

Lorenz 1973-ban kapott fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat magatartáskutaói munkássága miatt.

(US News / AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.