Norvégiában megtanítják a menekülteknek, hogy hogyan kell bánni a nőkkel

külföld
2015 december 20., 14:48
comments 1273

Abdu Osman Kelifa Eritreából érkezett Norvégiába. Érkezésekor le is döbbentette, amit látott:

nők miniszoknyában italoznak és csókolóznak az utcákon.

Ahonnan ő érkezett, a nőkből nem sokat látni, olyat aztán végképp nem, hogy egy nő nyilvánosan fejezze ki vonzódását egy férfi iránt.

Az összezavarodott Kelifa így hát jelentkezett a helyi menekültszálláson indított kísérleti kurzusra, ahol a migránsokkal foglalkozó civil szervezetek munkatársai megtanították neki, hogy Európában hogyan illik bánni a nőkkel, illetve mit jelentenek a számára szokatlan jelzések, például az, ha

egy nő rámosolyog.

"A férfiak gyengék, így ha egy nő rájuk mosolyog, nehezen türtőztetik magukat" - magyarázta. Mint mondta, otthonában, Eritreában "ha valaki meg akar szerezni egy hölgyet, akkor csak elragadja. Senki nem fogja ezért megbüntetni, legalábbis a rendőrök biztosan nem".

A más kultúrából, főleg a hagyományos muszlim kulturkörből érkező bevándorlók viszonyulása az európai szexuális normákhoz nagyon kényes kérdés, olyasvalami, amit a migránsok támogatói elhallgatni, a migráció ellenzői pedig a maguk javára kihasználni akarnak. Épp ezért rendkívüli és fontos, ami immár második éve folyik Norvégiában, ahol 2013 óta állami támogatással folyik a menekült férfiak szexuális felvilágosítása.

A programban egyrészt felvilágosítják őket a norvég törvényekről, és arról is, hogy ennek semmi köze a valláshoz. "Bár Norvégia jellemzően keresztény, de nem a vallás határozza meg a törvényeket. Bármilyen vallású is vagy, a törvényeket be kell tartani" - tanítják nekik. A program részeként elmagyarázzák, hogy Norvégiában és Európában természetes, hogy a lányok és a fiúk együtt szórakoznak, flörtölgetnek egymással, de ez a flörtölés még nem jelenti azt, hogy a nő le is akarna feküdni a férfival.

Az első ilyen kurzust Stavangerben, a norvég olajipar központjában tartották, amely kedvelt célpontja a bevándorlóknak is. Itt 2009-11 között megugrott a nemi erőszakok száma. A város akkori rendőrfőnöke, Henry Ove Berg szerint "volt kapcsolat, bár nem túl egyértelmű kapcsolat" a bevándorlók és a nemi erőszakok számának növekedése között.

Hasonló tapasztalatai voltak Hanne Kristin Rohdénak, az oslói rendőrség erőszakos bűncselekményekkel foglalkozó egykori osztályvezetőjének is, aki szerint a kulturális különbségek miatt gyakori a nemi erőszak a migráns férfiak körében. "Ez komoly probléma volt, de nehéz volt beszélni róla" - mondta, elismerve, hogy a tabu azóta megdőlni látszik, és ma már kicsit könnyebb megszólalni a témában. 

Szerinte a probléma fő oka, hogy sok migráns olyan országokból érkezik, ahol a nőknek egyáltalán nincs értékük. 

"Ez a legnagyobb baj, és ennek kulturális gyökerei vannak" - mondta.

A norvég kormány 2013-ban két évre adott forrásokat a felvilágosító programra, aminek jövőre értékelik ki az eredményeit, hogy azok alapján döntsenek további finanszírozásáról. (Via The New York Times. Címlapkép: Egy kitelepítésre váró afrikai bevándorló Amszterdamban. Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.