Őrizetbe vették a Hatvannégy Vármegye erdélyi elnökét

Tbg
külföld
2015 december 30., 08:59
comments 182

A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó ügyészség (DIICOT) őrizetbe vette Szőcs Zoltánt.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét, akit az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással gyanúsít, közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

A HVIM elnöke és rokonsága kézdivásárhelyi lakásaiban kedden házkutatást tartottak, este a gyanúsítottat Bukarestbe vitték, és több órán keresztül kihallgatták. 

Ezután döntött az ügyészség Szőcs Zoltán őrizetbe vételéről, majd kezdeményezte előzetes letartóztatását, amelyről várhatóan szerda este dönt a bukaresti táblabíróság. 

Az ügyészség honlapján megjelent kedd esti közlemény szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének a tagjait arra, hogy házilag készítsenek robbanó szerkezetet, és azt robbantsák fel a román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. 

A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a "megcsináljuk" kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére. 

Mindez október 10-én történt, ezután az ügyészség közlése szerint Szőcs elhagyta Romániát és csak december 20-án tért vissza.

Szőcshöz kapcsolható négy ingatlanban házkutatást is tartottak a rendőrök Transindex szerint.

Később a HVIM egyik tagja, Hodor István egy interjúban azt mondta, vicceltek. Sejtették, hogy lehallgatják őket, ami már máskor is előfordult.

A romániai magyar nyelvű Transindex ismerteti a román ügyészség közlését is az ügyről, miszerint„a kézdivásárhelyi férfi «a szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Erdélyben kifejtett revizionista-szeparatista» céljait képviselte, és «Nagy-Magyarország visszaállítására» készült.”

A hírről a HVIM erdélyi Facebook-oldala is beszámolt.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.