Száz, minden bizonnyal felfegyverzett szélsőjobboldali megszállt egy amerikai erdőt

külföld
2016 január 03., 06:58

Száz, önszerveződő fegyveres csoporthoz tartozó, amerikai értelemben véve szélsőjobboldali eszméket valló milicista szállt meg egy szövetségi tulajdonú erdőt Oregon egyik elhagyatott vidékén. A milicisták a Malheur Vadrezervátum központi irodáját szállták meg szombat este egy eredendően békésnek indult tiltakozó gyűlés után.

A gyűlésen 300-an - helyi gazdálkodók és a környező államokból érkezett milicisták - vonultak fel Dwight Hammond Jr. és Steven Hammond elítélése ellen tiltakozva. A két marhatenyésztőt, apát és fiát még 2012-ben ítélték öt év börtönre, mert 2001-ben szándékosan felgyújtották azt a szövetségi erdőt, ahol bérlet alapján marháikat is legeltették.

A vád szerint a fiú, Steven Hammond egy illegális vadászat nyomait próbálta eltüntetni. Hammond és társai több őzzel végeztek, a vadászat végén pedig Hammond gyufákat osztott szét a vadászok között, hogy "felgyújtsák az egész vidéket", így eltüntetve a nyomokat.

A vád szerint Steven 2006-ban is illegálisan gyújtogatott: a nyári aszály idején több erdőtűz pusztított a környéken, és Steven a hatóságok engedélye és értesítése nélkül gyújtott tüzeket, hogy megvédje a gulya takarmányát.

Hammondék ezzel egyből hőseivé válltak a szövetségi kormányt ősellenségnek tekintő szélsőjobboldali csoportok szemében, amelyek közül több is ott volt a szombati tiltakozómenetben. Például Ammon Bundy és két fivére is - ő Cliven Bundy fia, annak a Cliven Bundynak, aki 2014-ben egy hónapon át állt ellen fegyverrel a kifizetetlen bérleti díjai miatt a marháit a szövetségi földekről elhajtani igyekvő szövetségi ügynököknek.

Bundyékhoz most is csatlakozott a veterán katona, Blaine Cooper, aki a 2014-es konfliktus idején mesterlövészcsapatot szervezett, és azzal fenyegetőzött, hogy egyesével szedi le a Bundyék ellen kivonult szövetségieket.

Most is van esély a konfliktus eszkalációjára, a Malheur Vadrezervátum megszállt központjához már kivonultak a hatóságok, köztük több szövetségi ügynökség fegyveresei is. Ezek egyelőre mindenkit arra szólítanak, hogy kerüljék a környéket. "Maradjunk békések és egységesek a helyzet megoldásáig" - írta közleményében a megyei seriff, Dave Ward. (Via Oregon Live. A címlapkép illusztráció: a mostani konfliktusról még nem közöltek képeket a hírügynökségek, a címlapon látható felvétel a 2014-es, Cliven Bundy-féle lázadás idején készült. Fotó: George Frey / Getty Images News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.