Kisszívem, tedd le szépen, a Star Wars fiús játék

egyenlőség
2016 január 05., 17:14

Az adventi genderhiszti nem kifejezetten magyar jelenség, tőlünk nyugatra például azon hőbörgött egy jelentős méretű netes közösség, hogy legutóbbi Star Wars film tönkretette a (máig tartó) gyerekkorukat azzal, hogy

az Ébredő erő főszereplője egy lány lett.

Mi van itt: az Erő egy nőben ébred!?

Bizony, sőt még ennél is sokkal rosszabb a helyzet. A messzi-messzi galaxisban ugyanis 2015-ben magabiztos, okos nők (a főhős Rey, a mulatót vezető nő, aki úgy nézett ki, mintha a Minionokból jött volna, sőt az ellenállókat vezető Leia) irányították a sötét oldal elleni küzdelmet, míg a férfi szereplők többsége bizonytalan balfaszként csapongott, hogy mit is kéne tenni. Nem beszélve Luke karakteréről, aki szegény például miután mindenkit jól szarban hagyva évtizedekre eltűnt, előkerülve a sziklán ácsorgáshoz és okosnak szánt bámuláshoz elegendő erőt is alig tudott felmutatni.

Azt is sokan nehezen emelték be, hogy Leia már nem az aranybikinis briósfrizurás szexfantáziák hevítője figurát hozta, hanem volt képe MEGÖREGEDNI.

Han Solonak persze jól áll a kor, de hát tudjuk, egy férfinél az mindegy.

A játékgyártók néha kifelejtették a legutóbbi rész főszereplőjét a "fiús" játékok dobozából

Nem dőlnek be az egyenlősdinek, jobban tudják, mire van szüksége a gyerekeknek a fiúknak.

A Hasbro, a Disney és a Target áruházlánc sem fáradt azzal, hogy az új epizód főszereplőjét, a bizonytalan származású új lányt, Rey-t, vagy bármelyik másik nőnemű szereplőt a fontos szereplők közé és bizonyos esetekben a dobozokba tegye, vagy hogy a csillagközi meséhez kapcsolódó játékokat ne a "fiúknak" ajánlja.

Azzal persze, hogy lányoknak valószínűleg nem akarnak játékokat eladni, és hogy kihagyták néhány készletből Rey Skywalkert/Solot/Kenobit a #whereisrey hashtaggel tiltakozók tömegeit haragították magukra. A Hasbro már magyarázkodhatott is a Mashable-nak, hogy az ősszel piacra dobott Monopolyba miért nem került női szereplő, illetve hogy miért tették az igen régóta halott Sötét Nagyurat az új rész főszereplője helyett.

A legközelebbi epizód elkészültéig drukkolunk, hogy Luke-hoz hasonlóan ők is átgondolják az életüket.

Kép: Hasbro


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.