Az Iron Lady találkozása a Nap-keltével

sport
2016 január 08., 14:35
comments 895

"A Versenyző vállalja, a MOB olimpiai sportolói szerződésben foglaltakat betartja, továbbá a sportág reprezentánsaként – előzetes egyeztetést követően – átlagosan havi 1 alkalommal megjelenik a MÚSZ által megjelölt rendezvényeken; közreműködik a sportág, ezen belül kiemelten a 2017. évi hazai világbajnokság népszerűsítésében."

Ez a mondat szerepel abban a szerződésben, amelyet Hosszú Katinka látványosan összetépett szerdán. 

A magyar úszósportban kirobbant, teljesen érthetetlen időzítésű botrányban egyetlen dolog van, ami Hosszú Katinkáék és Gyárfás Tamásék szerint is konfliktust okozott a világ jelenlegi legjobb úszónője és a magyar szövetség között. 

1,5 másodperc

Az, hogy Hosszú Katinka nem akart ingyen szerepelni abban a reklámfilmben, ami a 2017-es magyarországi úszó-világbajnokságot reklámozta. A félperces szpotban 1,5-2 másodperc jutott volna Hosszú Katinkának. Hosszú a felvételért pénzt kért, Gyárfás viszont felháborodott ezen. 

MTI Fotó: Földi Imre
photo_camera MTI Fotó: Földi Imre

Nehéz elhinni, hogy ez az egyetlen oka, hogy az augusztusi riói olimpia legnagyobb magyar aranyesélyese, Hosszú Katinka két sajtótájékoztatón is nyíltan nekiment a szövetségnek. Különösen úgy, hogy az úszónő 2013-ban nemhogy ingyen segített be a budapesti világbajnokságért lobbizó csapatnak, de még a világbajnoki felkészülését is felborította, hogy részt vehessen egy eseményen.

2013 óta annyi biztosan változott, hogy Hosszú Katinka két nagyon sikeres évet zárt. De nemcsak a világ legjobb úszónője lett, hanem az úszáshoz és a marketinghez is értő amerikai férje segítségével az Iron Lady márka arca. Nálunk ez a sztárolás furcsa, sokaknak ellenszenves, Amerikában teljesen megszokott dolog. 

Hosszú nagyon sok pénzt keresett azzal, hogy elképesztő teherbírással tarolt a pénzdíjas versenyeken. Nincs szüksége minden forintra, de ő is, férje is tisztábban van az értékével. Így juthattak arra, hogy az olimpiai felkészülés és a világbajnoki rendezés miatt rengeteg pénzben úszó szövetségtől akár pénzt is kérjenek egy szereplésért. De ami ennél is fontosabb, Hosszú azt kérte számon, hogy neki a sikerekért cserébe támogatást ígértek. Az eredményeket hozta, ne támasszanak még feltételeket a pénzért, amiért megdolgozott. 

photo_camera MTI-fotó

Isten hozott az ingyenmunka világában

A másik oldalon ott van a magyar úszószövetség, Gyárfás Tamás vezetésével. Gyárfás - ha csak szövetségi munkáját nézzük - most van sikerei csúcsán. Már szinte feledésbe merült, de két olyan olimpia is volt (2004, 2008), amikor a magyar úszók nem nyerek aranyat. Londonban aztán újra jött két arany és a legutóbbi két vébé is sikeres volt (3-3 arany). Gyárfás ráadásul megszerezte az úszó világbajnokság rendezési jogát, ami Orbán Viktor sportszeretetének köszönhetően védettséget is adott a mindenkori kormányokkal kapcsolatot kereső, de a Fidesznél komoly hátránnyal induló vállalkozónak. 

Ehhez képest benne maradt a régi, Nap-keltés rutin, amikor minden megpróbált minél olcsóbban megoldani, pénzt pedig tényleg csak a legvégső esetben adott bármiért. Ott volt a nehezen feledhető kínos sztori az embernagyságú kabalaállattal, amivel gyerekeket lehetett volna riogatni. Miután a nemzetközi sajtó önfeledten gúnyolta a rémkutyát, Gyárfás előbb letagadta, hogy létezne, majd elismerte, hogy a kabalafigurákat egy ismerős készítette, ingyen, barátságból, gyorsan. 

Ez nem működött most Hosszúnál. Bár kétségtelen, hogy itt talán nem volt teljesen vad elképzelés, hogy Hosszú ingyen vállal egy rövid forgatást. 

Gyárfás szerint nemzeti érdek, hogy mindenki összefogjon a sikeres budapesti világbajnokságért, az úszóktól ez pláne elvárható, mindenféle térítés nélkül. A nagy nemzeti összefogást persze még hitelesebbé tenné, ha az a Market Zrt., amelyik 50 milliárdból építi a nemzeti uszodát és környékét, lemondana a profitjáról. Ez az a Market Zrt., amelynek tulajdonosa Garancsi István, Orbán Viktor barátja. 

Egyáltalán nincs minden rendben

Sokkal valószínűbb, hogy Hosszúékat nem az ingyenmunka, hanem azok a körülmények zaklatták fel, ahogyan készülniük kell. Nemcsak őket, éppen a Hosszúék miatt lemondott Kiss László szövetségi kapitány panaszkodott szeptemberben amiatt, ahogy fulladoznak az úszók a klórgőzben, majd a kiváltó megoldásban is becsapták őket. 

"Világklasszis úszóink vannak, rendszeresen az éremtábla élmezőnyében végzünk, ha sürgősen nem rendeződik a helyzet, annak beláthatatlan következményei lesznek"

- mondta pár hónapja Kiss. 

Hosszú célzott rá, hogy régóta próbálnak jobb körülményeket (például a Komjádiban egy külön szobát), feltételeket (masszőrt) és eszközöket (például az amerikaiak álltak évek óta használt, a regenerálódást segítő jégkádat) kiharcolni, de hiába. 

photo_camera Hosszú és Tusup

A nyilvánosság felé az első jelet még júniusban adták, amikor Hosszú az országos bajnokságon csak egyetlen számban indult el. A győri uszodában ugyanis nem készült el a bemelegítő medence. 

"Habár ez nem rám vall, sajnos több versenyszámban nem állok rajthoz az idei bajnokságon. Ez számunkra nagyon nehéz döntés volt, mivel imádok Magyarországon és magyar közönség előtt versenyezni, de a hosszú távú céljaink érdekében ez volt a legokosabb döntés" 

- írta a Facebookon Hosszú. Szerinte az, hogy "nincs megfelelő bemelegítő medence, komoly sérülésveszéllyel járhat".

Hosszú most egyedül maradt a panaszával, de augusztusban még Cseh László világbajnok is megjegyezést tett amiatt, hogy a rajtot nem tudta megfelelően gyakorolni.

"Nem a reakcióidőmmel van gond, hanem a mozdulattal. Ma azonban nem könnyű Magyarországon a rajtgyakorlás, mert a rajtkövek nem hasonlítanak arra, mint amit a világversenyeken használnak. Ha egy-egy uszodában van egy-egy megfelelő rajtkő, az sem megoldás, mert nem lehet azokat mindig használni. Jó lenne, ha az uszodai fejlesztések során odafigyelnének a rajtkőfejlesztésre is"

idézte az Origo az úszót. Tavasszal még Kiss László szövestégi kapitány is szomorkodott amiatt, hogy nincs olyan rajtkő, amilyent a kazanyi vébén is használnak majd. És ugyanez lejátszódott a 2012-es olimpia előtt. 

Mondjátok akkor, megoldjuk

Hosszú és férje-edzője, Shane Tusup tapasztalják, hogy mások hogyan készülnek. Elképzelhetetlen, hogy bármelyik másik ország sokszoros világbajnok úszója egy külön helyiségért vagy masszőrért könyörögjön a szövetségnek. 

Tusup - mint bármely más külföldi edző Magyarországon - meg kell, hogy küzdjön a magyar szakma ellenállásával. Az eredmények egyelőre igazolják a módszereit, a stílusáról persze most ismerhetünk meg részleteket, hogy összekülönböztek Gyárfással. 

Hogy miért nem várták meg az olimpia végét, az jó kérdés, nyolc hónap van már csak Rióig. Azt láthatták, hogy ha valaki a sajtóhoz fordul panasszal, akkor a szövetség gyorsan megoldást keres a minden bizonnyal házon belül korábban már előhozott problémákra. Vagyis Gyárfás gyorsan elsimít mindent, hogy nem tűnjön fel rossz színben a szövetség. Ezt próbálta meg az első sajtótájékoztató után is, de nem jött össze, Hosszú inkább teátrálisan szakított a szövetséggel.

A pénzdíjas versenyek miatt Hosszú nincs annyira anyagi függésben a szövetségtől, mint bárki más, így kinyithatja a száját, összetéphet akár egy 12 millió forintos támogatási szerződést. Szavainak most súlya van. Ha nem jön össze az olimpia, akkor utána minden már csak utólagos magyarázkodásnak tűnik. Ha összejön, akkor pedig el lehet intézni a panaszait azzal, hogy dehát így is meglett az arany, nem igaz? 

Az időzítés annyiban mindenképpen rossz, hogy Tusupék olyan nagy változásokat követelnek, amelyeket ennyi idő alatt semmiképpen sem lehet véghezvinni. Akkor sem, ha lenne rá valódi szándék. Amit gyorsan be lehet szerezni, például mozgáselemző szoftvert, azt meg fogják kapni. Az más kérdés, hogy a szövetség maga miért nem szerez be ilyet a magyar edzői kar javaslatára, miért kell ezt lényegében kizsarolni?

Meg akarják buktatni Gyárfást?

Politikai okokat ebbe keresni alighanem butaság. A Fidesz/kormány nem ennyire körmönfont, ha meg akar buktatni valakit, hogy ehhez Hosszú Katinkát biztassa fel, egyszerűbbek ennél a módszerek. Lásd a jégkorongszövetség közgépes elnökét, aki azután mondott le, hogy a válogatott feljutott a legjobbak közé. A Veszprém kézilabdacsapata majdnem ráment arra, hogy szintén Simicska-közeli vezetője volt, végül lemondott Fonyó Károly. Az örök idők óta a birkózószövetséget vezető Hegedűs Csabát simán legyőzte Németh Szilárd rezsibiztos. 

Kormány, vagy rendszerellenes lázadást is felesleges ebbe belelátni. Semmi esélye sincs senkinek most Magyarországon arra, hogy egy sikeres sportszövetséget a Fidesz akarata ellen foglaljon el. A paraolimpiai szövetség vezetőjét, Gömöri Zsoltot sikerült ugyan megbuktatni, de ideiglenesen Deutsch Tamás vette át a helyét, aztán a Fidesztől szintén nem sok kartávolságot tartó Szabó László lett az elnök. Egyetlen ember van, aki még szocialista politikusként került a legsikeresebb szövetség élére, Baráth Etele. De az ő maradásához az is kellett, hogy mára teljesen eltávolodjon a politikától, a kajak-kenusok pedig rendre hozzák az aranyakat. 

Mi lesz?

A szerdai sajtótájékoztatón a Hosszú Katinkától időpontot kérő Kiss László szövetségi kapitány megalázása szerencsétlen lépés volt Tusupéktól, ezt a ziccert nem fogja kihagyni Gyárfás. A lemondott Kiss nem volt Hosszúék céltáblája, korábbi eredményei, sok olimpia bajnok tanítványa nagy tekintélyt kölcsönöznek neki, még ha azt lehet is vitatni, hogy 75 évesen mennyire van tisztában a legújabb módszerekkel. 

Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya nyilatkozik (Fotó: Soós Lajos / MTI)
photo_camera Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kaptiánya nyilatkozik.

Őt alighanem valamilyen módon meg kell követniük Hosszúéknak. Gyárfással pedig tűzszünetet kötnek majd, mindkettőnek a nyugodt felkészülés és az olimpiai arany a célja, a szövetség most bármit megad majd Hosszúéknak, pénz bőven lesz mindenre. 

Az olimpia után aztán újra elő lehet venni a témát, hogy ki lesz jobb helyzetben, azt az eredmény dönti el. Nagy vihar viszont akkor azért nem lesz, mert akkor meg jön a 2017-es budapesti világbajnokság.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.