Több tízezren tüntettek Lengyelországban a közmédia MTVA-sodása ellen

külföld
2016 január 09., 15:48

Tízezrek tüntettek Lengyelország több nagyvárosában szombaton a kormány ellen. A tüntetők szerint a médiatörvény módosítása miatt sérült a közmédia függetlensége.

photo_camera (AFP PHOTO / WOJTEK RADWANSKI)

A legnagyobb tüntetés a fővárosban, Varsóban volt, ahol a helyi hatóságok becslése szerint mintegy 20 ezer demonstráló vonult a köztelevízió székháza elé a belvárosban lengyel és európai uniós zászlókat lengetve.

A tüntetők egyebek mellett azt skandálták, hogy "Szabad médiát, szabad Lengyelországot!", "El a kezekkel a rádiótól!" és "A kormány hazudik!".

Húsz másik lengyel városban is hasonló tüntetések voltak a szombati nap folyamán a köztévé regionális stúdióinak épületei előtt. A demonstrációt a médiatörvény pénteken hatályba lépett módosítása váltotta ki, amely megvonta az országos rádió- és televíziótanácstól (KRRiT) azt a jogot, hogy nyilvános pályázaton válassza ki a közmédia és az azt felügyelő bizottságok vezetőit, és helyette átmenetileg - a teljes médiareform hatályba lépéséig - a kincstárügyi minisztert jogosította fel erre.

A törvénymódosítás európai uniós tisztségviselők, az Európa Tanács, valamint nemzetközi újságíró-szervezetek éles tiltakozását váltotta ki; szerintük a kormánypárt valódi célja a közmédia feletti állami felügyelet megerősítése. Fleur Pellerin francia kulturális miniszter a héten úgy fogalmazott, hogy az alapvető európai értékek kérdőjeleződtek meg néhány országban, köztük Lengyelországban, az államnak a közmédia feletti ellenőrzését kiterjesztő törvények elfogadását követően. 

Persze annak esélyét, hogy bármiféle Lengyelország elleni EU-s szankció legyen a jogállam lábbal tiprása miatt, éppen a magyar miniszterelnök, Orbán Vitkor utasította el határozottan péntek reggeli interjújában.

A szombati tüntetéseket a Demokrácia Védelmének Bizottsága (KOD) nevű civil szervezet kezdeményezte, amely decemberben már több kormányellenes tüntetést szervezett. A november közepén a Facebook közösségi oldalon alapított, a Gazeta Wyborcza baloldali liberális napilap környezetéhez kapcsolódó KOD korábban mindenekelőtt az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása miatt hívta utcára az embereket.

(Euronews, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.