A Közép-Afrikai Köztársaság a legreménytelenebb hely a világon

külföld
2016 január 10., 09:52
comments 526

A londoni think-tank, a Legatum intézet minden évben összeállítja a legnehezebb helyzetben lévő országok listáját. 89 komponensből álló indexet alkalmaznak nyolc különböző kategóriában. Figyelembe veszik a gazdasági, kormányzati, oktatási, egészségügyi, biztonsági szempontokat, és beszámítják a politikai szabadságjogok alakulását és a kitörési lehetőségeket is. 

Aranybánya a Közép-afrikai Köztársaságban. 2014. május 5. Fotó: AFP / ISSOUF SANOGO
photo_camera Aranybánya a Közép-afrikai Köztársaságban. 2014. május 5. Fotó: AFP / ISSOUF SANOGO

Az így összerakott pontszámok átlagából állítják fel a 142 országot tartalmazó listát. A legélhetőbb országok listáját már ősszel összeállították: Norvégia, Svájc, Dánia volt a sorrend.

A "legkevésbé sikeres" országok listáját jellemzően háborúktól, járványoktól sújtott országok vezetik, ahol jellemzően rossz a gazdasági-politikai helyzet, és az oktatási rendszer hanyatlik. A tíz legnehezebb helyzetben lévő ország zöme afrikai vagy a közel-keleti térségben helyezkedik el.

1. Közép Afrikai Köztársaság

A Legatum szerint a Közép Afrikai Köztársaság második éve a legnehezebb sorsú ország a világon. A lakosság viszonylag nagyfokú szabadságot élvez, de a lehetőségek, oktatás és egészségügyi ellátás tekintetében ez a legrosszabb állapotú ország. 

2. Afganisztán

Kormányzati illetve a politikai helyzet szempontjából az évtizedek óta háborús krízistől sújtott Afganisztán van a legnehezebb helyzetben. Ez a második legkevésbé biztonságos ország.

3. Haiti

Haiti még mindig nem épült fel teljesen a 2010-es földrendgések óta. Az egészségügyi helyzet katasztrofális, rossz kormányzati teljesítmény és alacsony politikai szabadságjogok jellemzik. 

4. Csád, 5. Burundi, 6. Kongó, 7. Szíria, 8. Jemen, 9. Szudán, 10. Angola.

(Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.