Nem taníthat tovább a világhírű agykutató, mert túl sokat káromkodott

külföld
2016 január 10., 17:05
comments 171

Kanadában, az Ontario állambeli Laurentian Egyetemen dolgozik Michael Persinger, világszerte ismert agykutató. Számos magasan jegyzett publikációja mellett tanít is, idén viszont elvették tőle az elsős évfolyam pszichológiakurzusát. 

Az indok az, hogy Persinger túl sokat káromkodik. Ezzel alighanem maga a professzor is tisztában lehet, mivel a félév indulásakor aláíratott diákjaival egy nyilatkozatot, melyben felsorolta azokat a szavakat, amiket vélhetően használni fog majd a félév során és ehhez kérte megértésüket. Annyit tudni, hogy a listán szerepelt a baszás több verzióban, mindenféle szinonimák a nemi szervekre és homofób szleng is. A nyilatkozatban még példák is találhatóak, az egész itt olvasható el

Persinger elmondása szerint tanítási módszerének egyik eleme, hogy a legkülönfélébb szavaknak teszi ki hallgatóságát. Hülyeségek, bonyolult, összetett dolgok, érzelmeket felkeltő kifejezések és profán, vulgáris szavak váltják egymást előadásában, mivel szerinte ezek befolyásolják azt, hogy hogyan döntünk és hogyan gondolkodunk. 

Szerinte azzal, hogy megmutatja, hogyan váltanak ki érzelmeket ezek a szavak, egyben meg tudja mutatni diákjainak, hogyan lehet befolyásolni az agy racionális működését. 

De decemberben, két hónappal a kurzus kezdete után az egyetem vezetősége magához rendelte a professzort és közölték vele, hogy elvették tőle a kurzust. Szerintük a beleegyezési nyilatkozat nem fér össze az egyetemen érvényes alapelvekkel. Amikor részletekre lett volna kíváncsi, hogy pontosan mi okozta a gondot, nem kapott választ. 

Persinger évek óta íratta alá ezt a nyilatkozatot az elsősökkel, és korábban sosem tapasztalt semmiféle panaszt. Sőt, voltak, akik kifejezetten ezért vették fel nála az órát. Szerinte sok diák épp azért szerette óráit, mert bármit kérdezhettek, mindenféle politikai korrektségre való tekintet nélkül. 

Az egyetem részéről senki nem kívánta kommentálni az esetet a CBS-nek. Egy közleményt kiadott az egyetem vezetősége, ebben annyit mondtak, hogy elkötelezettek abban, hogy biztonságos és tiszteletteljes munkakörnyezetet biztosítsanak a diákoknak. Az egyetem dékánja pedig nemrég értesült arról, hogy ez nem valósul meg Dr. Persinger óráin, ezért amíg véget nem ér a vizsgálat, elvették tőle a kurzust. 

A döntés nagy felháborodást váltott ki, az erről szóló újságcikkeket sok ezren osztották meg, az egyetem tanári szakszervezete szerint pedig megsértették a professzor oktatói szabadságát. 

A kurzust egy másik tanár vette át, és jelenleg Persinger sem tudja, hogy később visszakapja-e az óráját. Mint elmondta, ő csak próbálta megváltoztatni az egyetemi órák természetet, unalmas frontális oktatás helyett olyan légkört teremtve, ahol a kritikai gondolkodást és a kérdéseket kifejezetten bátorítják.

Arról, hogy hogyan okoz egyre komolyabb problémát, ahogy a politikai korrektség túlzásba vitt igénye megfojtja az észak-amerikai egyetemeket, nemrég hosszas cikkben foglalkoztunk. Arról nem is beszélve, hogy egyes kutatások szerint a sok káromkodás a magasabb intelligencia jele is lehet. (CBS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.