Sean Penn titokban interjúzott El Chapóval, ez vezetett a drogbáró elfogásához

bűnügy
2016 január 10., 07:44
comments 93

Sean Penn amerikai színész ősszel, egy titkos találkozóhelyen interjút készített El Chapóval, azaz Joaquin Guzmánnal, a mexikói drogbáróval, akit pénteken fogtak el mexikói tengerészgyalogosok. Egy mexikói hatósági forrás szerint Penn mozgása vezette nyomra a rendőröket.

Guzmánt 2016 január 8-án fogták el Mexikóvárosban
photo_camera Joaquin "El Chapo" Guzmán elfogásakor.

Az interjú egy részletét, és kettejük találkozását bizonyító képet közölt szombaton az amerikai Rolling Stone magazin. A beszélgetésre tavaly októberben, egy durangói dzsungelben került sor, és az interjú idején jelen volt a találkozást megszervező Kate de Castillo mexikói színésznő is.

Az már szombaton kiderült, hogy Guzmán filmet vagy sorozatot készült forgattatni magáról, ez vezethetett a lebukásához. Penn ezért vette fel a kapcsolatot a drogbáróva. A színész-rendező állítása szerint számos óvintézkedést tett, hogy ne bukkanjanak a nyomára, és az interjúra titokban kerülhessen sor - levelezését titkosította, telefonjait megsemmisítette.

A beszélgetés hét órán keresztül tartott; szó esett Guzmán gyerekkoráról, politikáról, Hollywoodról. Guzmán valósággal kérkedett azzal, hogy

több heroint, amfetamint, kokaint és marijuanát árul, mint bárki, és komplett tengeralattjáró-flottája, repülői és teherautó-parkja áll rendelkezésre, hogy terítse a cuccot.

El Chapo arról is beszélt az interjúban, hogy német mérnökök segítettek neki, amikor júliusban meglépett Mexikó legszigorúbban őrzött börtönéből. Az ABC szerint az amerikai hatóságok most vizsgálatot indítottak Penn ellen.

A mexikói hatóság egyik névtelen forrása szerint az interjú idején azért nem csaptak le Guzmánra, mert két nő és egy gyerek volt vele, de követni tudták mozgását a Sinaloa államban található, Los Mochis-i búvóhelyére. Az államügyész szombaton azt nyilatkozta, úgy jutottak el a rejtekhelyre, hogy követték El Chapó egyik segítőjét, aki segédkezett a júliusi szökésében.

A mexikói ügyészség megkezdte a kiadatási eljárást, Guzmánt bűnszövetkezet szervezésével, szándékos emberöléssel és pénzmosással is vádolják.

(Quartz / NYT / Rolling Stones)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.