Vajon Orbánék kérnek ilyenkor szerzői jogdíjat? Járna!

külföld
2016 január 10., 11:01

Fantasztikus, hogy immár két Fidesz-kormány van Európában. A Kaczynski-féle PiS-kormány nem hogy Orbán kottájából játszik, de egyszerűen lemásolta a CD-t. Figyeljük csak ezt az MTI-hírt a lengyel médiatörvény körüli vitáról! Nem ismerős?

„A lengyelekben a lehető legrosszabb képzettársításokat idézi fel, ha egy német politikus Lengyelország felügyelet alá helyezését sürgeti – fejtette ki Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter abban a szombat este közzétett nyílt levélben, melyet Günther Oettinger német uniós biztosnak címzett.

Ziobro a több lengyelországi hírportálon közzétett levelében a digitális gazdaságért és társadalomért felelős EU-biztos által a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című német lapnak január elején adott interjúra reagált. Oettinger az interjúban a jogállamiság megőrzésére szolgáló mechanizmus elindítására és Varsó felügyelet alá helyezésére sürgette az Európai Uniót, többek között a lengyel médiatörvény akkor tervezett módosítása miatt. A kis médiatörvénynek nevezett módosítás közben hatályba is lépett. 

»Egy lengyel tiszt unokája vagyok, aki a második világháború alatt a földalatti Honi Hadseregben a német felügyelet ellen harcolt« – áll Ziobro levelében, melyben a politikus »nagyobb visszafogottságot és objektivizmust« kér Oettingertől.

Ziobro felháborodását fejezi ki, hogy a német biztos nem reagált, amikor a német média több napon keresztül nem tudósított a szilveszter éjszakáján több német városban elkövetett szexuális támadásokról. »A német média ezzel kapcsolatos cenzúrázása megdöbbentette a világ közvéleményét» – írja a lengyel politikus, hozzátéve, hogy hiába várta Oettinger határozott reakcióját a tájékoztatás jogának kirívó megsértésére. »Azon keserű következtetésre jutottam, hogy Ön számára könnyebb más országokról, az ottani sajtószabadság fiktív veszélyeztetettségéről beszélni ahelyett, hogy saját hazájában fennálló cenzúrát bírálja« – szögezi le a lengyel miniszter.

A levélben a politikus több olyan esetet sorol fel, amikor szerinte az előző kabinet, a Polgári Platform (PO) kormánya a szólásszabadságot sértette. »Biztos úr, Ön hol volt akkor?« – kérdezi Ziobro Oettingertől, aki korábban is az Európai Bizottság tagja volt.

Ziobro kilátásba helyezi: a lengyel parlament a következő hónapokban egy átfogó médiatörvényt dolgoz ki, amely »demokratikusabb megoldásokat« tartalmaz majd, mint a Németországban érvényes jogszabály. A lengyel politikus ezzel kapcsolatban rámutatott: Németországban a közmédia regionális csatornáinak vezetését a tartományi kormányok nevezik ki.

A lengyel politikus utalt arra: Lengyelországban a »kis médiatörvényt« követő átfogó reform keretében az átmenetileg a kincstárügyi tárcának alárendelt médiát közhasznú állami társaságokként működő »nemzeti médiává« alakítanák át, amelynek tevékenységét egy új testület, a Nemzeti Médiatanács felügyelné.

A lengyel médiareform az egyes uniós tisztségviselők, az Európa Tanács, valamint a nemzetközi újságírószervezetek éles tiltakozását váltotta ki. Az Európai Bizottság a biztosok következő tanácskozásán, január 13-án tart vitát a jogállamiság általános lengyelországi helyzetéről, ezen belül a médiareformról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.