A mexikói hatóságok elég sokat tesznek azért, hogy ne legyen vége a drogháborúnak

külföld
2016 január 11., 23:13
comments 319

Leginkább az amerikai és a mexikói hatóságok közötti együttműködés hiánya miatt nem lehet felszámolni a fegyvercsempészetet a két ország közötti határon. Ezt állapította meg egy szövetségi felügyelő szervezet hétfőn megjelentetett jelentése.

A Kormányzati Elszámoltató Iroda (GAO) jelentése épp azt követően került nyilvánosságra, ahogy siekrült elkapni a Joaquín “El Chapo” Guzmán nevű mexikói drogbárót. Az amerikai hatóságok már ennél az esetnél is arra panaszkodtak, hogy a mexikóiakkal nem lehetett rendesen együtt dolgozni. Mikor 2014-ben kérték a férfi kiadatását, a mexikóiak ezt megtagadták tőlük. 

A jelentés szerint az Egyesült Államok és Mexikó közötti illegális fegyverkereskedelmet vissza lehetne szorítani, ha a mexikói elnök, Enrique Peña Nieto újragondolná a két ország közötti jogi együttműködést.

Igaz, hogy Mexikóban szigorú szabályok vonatkoznak a fegyvervásárlásra, de az Egyesült Államok déli államaiból annyi áramlik át a határon, hogy a helyi drogkartelleknek nem jelentett gondot, hogy 2007 óta 100 ezer emberrel végezzenek. A jelentés szerint az amerikai ügynökök egyszerűen képtelenek követni a fegyverek útját, ahogy azok átlépik a mexikói határt.

A jelentés készítője megjegyezte, hogy az amerikai Kongresszusnak is sokkal többet kellene tennie azért, hogy megállítsa a fegyverek Mexikóba csempészését. Ehhez többek között szigorítani kellene a fegyvertartási törvényeket, ami még olyankor is a republikánus képviselők masszív ellenállásába ütközik, ha az Egyesült Államok területén elkövetett iskolai lövöldözésekről van szó.

Nem sokat javít a helyzeten Peña Nieto mexikói elnök viselkedése sem, aki 2012-es hivatalba lépése óta nem működik együtt az amerikai hatóságokkal. Elnöksége kezdete óta korlátozta az amerikaiak lehetőségeit, hogy be tudjanak avatkozni a drogkartellek közötti háborúba. A saját embereik pedig nem minden esetben törik magukat, hogy megállítsák az erőszakot. 

A jelentés elismeri, hogy az együttműködés valamennyit javult az elmúlt években, de ezt továbbra is beárnyékolja, hogy mexikói hatóságok elég korruptak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.