Tiborcz miatt kellett naperőmű helyett oktatásra költeni az uniós forrásokat?

POLITIKA
2016 január 12., 17:04
comments 146

Jávor Benedek, a PM EP-képviselője szerint az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatója, Walter Deffaa január 11-i levele alapján egyértelműen kiderült, hogy Lázár János

a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek által elnyert naperőműtender hiányosságai miatt előírt korrekció

miatt volt kénytelen 2013. szeptemberében visszavonni a tendert. Vagyis Jávor szerint az EB a Tiborczhoz köthető cégek szabálytalan pályázatai miatt vonta meg az EU-támogatást a projekttől - a korrekció végső soron ezt jelenti, csak az uniós szabályok lehetőséget adnak az így megvont összegek átcsoportosítására. A kormány az átcsoportosított pénzeket aztán oktatási intézmények megújuló energiás beruházásainak finanszírozására költötte.

Jávor szerint az ügyben indított OLAF-vizsgálat folyományaként az is előfordulhat, hogy az EB további pályázatokat is szabálytalannak talál. Ha ezek miatt is korrekciót rendel el, akkor az előző pénzügyi támogatási ciklus lezárása miatt ezeknél már nem lesz lehetőség a források átcsoportosítására, vagyis

ezeket a támogatásokat végleg elbukhatja Magyarország,

ami a jelen esetben azt jelenti, hogy az adófizetők pénzéből kell majd visszafizetni azt, amit a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek a közvilágítási tendereken elnyertek. A közvilágítási tendereken tapasztalt szabálytalanságokat barátaink, a Direkt 36 csapata tárta fel. (Via Jávor Benedek. A címlapképen Tiborcz István mulat a Sziget VIP-ben.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.