Európa Tanács: Magyarországon gyakorlatilag senki nem kaphat menekültstátuszt

migráció
2016 január 13., 05:06
comments 53

Nils Muiznieks, z Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a magyar menekültügyi szabályozás és gyakorlat nincs összhangban az európai emberi jogi normákkal, 

"az országban gyakorlatilag senki nem kaphat nemzetközi védelmet". 

A biztost az Emberi Jogok Európai Bírósága kérte fel, hogy avatkozzon be két, a menekültek visszafogadásáról szóló dublini rendelet értelmében Ausztriából Magyarországra visszaszállított menedékkérő ügyébe. Nils Muiznieks ezután készített írás jelentést, amibe kijelenti, hogy  a magyar hatóságok tavaly elfogadott intézkedéseinek célja, hogy  elrettentsék a menedékkérőket Magyarországtól és attól, hogy itt nyújtsák be a kérelmüket.

photo_camera

Muiznieks szerint problémás Magyarországon a menekültügyi őrizet, és az őrizetre szolgáló intézmények körülményei. A biztos szerint 

"a hatóságok által kiváltott menekültellenes közhangulat nem segíti elő a menedékkérők és a menekültek társadalmi integrációját."

A dublini rendelet miatt visszaküldött migránsok nagy része őrizetben, és nincs számukra hatékony jogorvoslati lehetőség, írja a lett biztos. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.