Holtan találták meg lakásában Putyin egyik ismert kritikusát

külföld
2016 január 13., 21:54
comments 272

Vladimir Pribylovsky újságíró és Oroszország egyik legnevesebb politikai kommentátora volt, évek óta Vlagyimir Putyin egyik leghevesebb kritikusának számított. 

Kedden lakásában fia találta meg holttestét, halálának okáról egyelőre nem tudni semmit. Pribylovsky fiatalon a bizánci birodalom történetével foglalkozott az egyetemen, és már a nyolcvanas években meggyűlt a baja a szovjet cenzúrával, miután szamizdat irodalmak terjesztésében működött közre. 

photo_camera via Wikipedia

A kilencvenes évek eleje óta ismert újságírónak számít, a Panorama című lap és elemzőműhely egyik alapítója volt. Több alkalommal kiadta az orosz politika kikicsodáját, a kétezres években pedig megalapította az anticompromat.org honlapot, amin az orosz politikai élet szereplőiről lehet többet megtudni. 

2007-ben a rendőrség házkutatás során lefoglalta Putyinról készülő könyvéhez írt vázlatokat. Könyve végül 2009-ben jelent meg. Azzal a Yuri Feltishinsky-vel írta közösen, aki Alexander Litvinenko társszerzője is volt. Az egykor titkosszolgálati tisztként dolgozó Litvinenko Nagy-Britanniában halt meg, mint kiderült, polóniummérgezésben. 2006-ban megjelent könyvük arról szólt, hogy az orosz titkosszolgálatok megrendezett terrorcselekményekkel segítették hatalomra Putyint.  (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.