Kommentelési szabályok a 444-en

444
2016 január 15., 07:43
comments 3450

Hogy normálisan lehessen a cikkek alatt beszélgetni, a következő szabályok érvényesek 2016. január 21-től:

  • Próbálj kulturáltan viselkedni! Úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek az emberek!
  • Ne személyeskedj, ne légy agresszív, ne zaklass másokat! Ne tegyél gyűlölködő megjegyzéseket senkinek a nemére, vallására, etnikumára, fizikumára, szexualitására. Semmijére se.
  • Ne posztolj semmilyen illegális dolgot!
  • Ne posztolj semmilyen gyűlöletkeltő tartalmat, legyen az kép, videó vagy szöveg!
  • Ne posztolj semmilyen erőszakos képet, szöveget vagy videót! Ne posztolj semmi olyat, amin megvernek, megkínoznak, megölnek valakit.
  • Ne posztolj pornót, szexképet, vagy videót! Rajzolt képet, vagy animációt se. Ha a szüleidnek, gyerekednek nem mutatnád meg, akkor ide se küldd be.
  • Ne adj meg másról olyan információt, ami alapján őket azonosítani lehetne! Például lehet, hogy te tudod, hogy ki rejtőzik, az „XYZ32_7” nicknév mögött, de ne írd le annak a személynek a nevét, vagy bármilyen adatát.
  • Ne adj meg másokról vagy magadról bizalmas információt, amivel valaki visszaélhet! Semmiképpen ne írd le, hogy te milyen jelszót szoktál használni, vagy akár az emailedet se add meg nyilvánosan.
  • Ne posztolj semmi olyat, ami kárt tehet más számítógépében! Ne rakj be félrevezető, vírusos oldalra mutató linket, vagy képet.
  • Ne vezess félre senkit azzal, hogy más embernek adod ki magad, mint aki vagy! Ne hívjanak Kocsi Máténak és ne legyen a fotódon Kocsis Máté, ha nem te vagy Kocsis Máté.
  • Ne használj 2MB-nál nagyobb képeket, csatolmányokat. Ha gif, ha nem gif, ne legyen nagyobb 2 MB-nál.
  • Ne posztolj semmi olyat, ami más tulajdona, vagy más okból nincs jogod használni. Például ne használj olyan képet, amit nem te csináltál, hanem mondjuk egy képügynökség, vagy egy olyan fotós, akit nem ismersz személyesen.
  • Ne spamelj! Ne küldd be ugyanazt a hozzászólást többször egymás után, se egy, se több különböző cikk alatt!
  • Ne reklámozz semmilyen terméket, beleértve más weboldalakat. Ne tegyél be például linket egy tényleg nagyon klassz szerencsejátékos oldal akciójára vagy a saját természetgyógyászati oldaladra.

Aki a fenti szabályokat nem tarja be, az nem kommentelhet az oldalon. Hogy ki tartja be a szabályokat, és ki nem, azt a moderátor fogja eldönteni. Ő elsősorban az itt leírtak alapján, de mindenféle részletes indoklás nélkül eldönti, hogy melyik hozzászólás fér bele, és melyik nem.

Hogy a szabályokat be tudjuk tartatni, előmodarációt vezetünk be.

Bárki, bármelyik cikkhez hozzászólhat, de a komment csak azután jelenik meg mindenki számára láthatóan, hogy a moderátor jóváhagyta. A moderátor naponta két alkalommal ~reggel és ~este nézi végig a címlap jobb oldalára kihúzott (fontosabb, hosszabb, tartalmasabb, viccesebb) cikkeket és a jóéjt-posztot, és hagyja jóvá a kommenteket. 

A legaktívabb kommentelőkből, akik a hozzászólások 90 százalékát írják, létrehoztunk egy szabadlistát (white list). Az ő hozzászólásaik hamarabb megjelennek a cikkek alatt, de a szabályokat nekik is be kell tartaniuk.

Aki azt gondolja, hogy ő is ilyen aktív kommentelő, de nem került fel első körben a szabadlistára, az küldje el a Disqus profiljának a linkjét a whitelist@444.hu emailre, és ha január 21. után egy hónap alatt legalább 30 jóváhagyott hozzászólása van, akkor hozzáadjuk.

Ha bármilyen kérdése van, olyan kommentet lát, ami nem felel meg a szabályoknak, akkor írjon a moderator@444.hu emailre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.