Vita van, vita lesz, de másképpen

444
2016 január 15., 07:42
comments 2657

Ha Orbán Viktor volnék, most kommentháborút kiáltanék, kommenthonvédelmet és kommenttámadást, kommentzárótüzet lövetnék a kommentlázadókra és kommenttekes kommentkommandókkal kommentrohamoznám a kommentellenséget.

De nem vagyok.

A kommenthelyzet világszerte fokozódik. Nem csupán arról van szó, hogy fizetett trollbrigádok randalíroznak, mondjuk, vagy hogy az apokalipszis előszelét érző internetező népességnek egyemberként gurult el a gyógyszere. Valami olyasmi lehet inkább a háttérben, hogy rohadt sokan vagyunk, és ekkora tömegben már nem mindig értelmes a beszélgetés. Ekkora tömegben már mindig van annyi offoló/troll/hülye/akárki, aki képes megakasztani az értelmes diskurzus. És ha képes, meg is teszi.

A web alapeszméje, ha van neki ilyen, mégis valami olyasmi, hogy nyugodtan mondjon mindenki, amit akar. Ez kábé meg is valósult. A modern, okos weben mindenki gyártja a tartalmat, mint gyalogbéka a földiepret. Győzzük emészteni! Széles, tágas a szociális tér, fórumok, dühöngők, chatgumiszobák garmadája áll rendelkezésre, poszt nem marad elsőzetlenül, vélemény nem marad megfütyületlenül, szerző nem marad leülhetegyestelenül, púzó nem marad kikormolatlanul.

Az viszont semmiképpen sem része ennek az alapeszmének, hogy mindenki ott mondja azt, amit akar, ahol csak akarja.

2015-ben sok híres és kitűnő weboldal (online újság) érezte úgy, hogy addigi kontrollálatlan (vagy mérsékelten kontrollált) kommentelési rendszere egyszerűen már nem szolgálja a céljait: nem építi az olvasói közösséget, nem gazdagítja a tartalmat. Hanem ellenkezőleg: veri széjjel. Csak gond, és nem utolsó sorban: jogi kockázat. Ezért ezek az odalak egyszerűen lelőtték a kommentrendszerüket. Megszüntették, kész. Azt mondták: a kommunikációnak ez a formája számukra értéktelen. Aki akar, szóljon hozzá a Facebookon, Twitteren vagy valamilyen fórumon, az ottani szabályok szerint. 

És nem a web nehézségeivel kínlódó újoncok vagy offline-ból szalajtott, az internetet alig értő nagy öregek döntöttek így, hanem olyan weben fogant, virtigli online kiadók, médiavállalkozások, mint a Verge, a Mic, a DailyDot, a Recode vagy a PopSci. (És még folytathatnánk a sort.)

Bede Márton kolléga ezt a folyamatot már egy éve összefoglalta, és le is vonta a radikális következtetést. Ezzel a végkövetkeztetéssel ugyan nem teljesen értek egyet, de ő is jelezte a cikkben, hogy a szerkesztőségen belül vita van.

A vita - egy része - most eldőlt: moderálunk.

2013-ban, amikor a 444 elindult, nagyon gyorsan bámulatosan erős és vicces kommentelői közösség jött létre. Erről álmodik mindenki, aki online újságszerűséget gründol: tombolt a tankönyvi ingédzsment, dőlt a júzerkontent. Aztán teltek a hónapok, az olvasótábor pár tízezresről százezresre nőtt, és a kommentek is kezdtek változni. Nem előnyükre.

Amikor bevezettük a Disqus kommentrendszerét, még szinte egyedül voltunk vele a magyar médiapiacon, később más médiákumok is használni kezdték, ami azt jelentette, hogy kialakult egy nem túl szerencsés keresztkommentelési lehetőség is, tehát máshol, más célra regisztrált profilokkal lehetett hozzászólni a 444 cikkei alatt. Ez érezhetően nem tett jót a színvonalnak.

Aztán kábé egy éve, mintha elszabadult volna valami. Nem, nem arról van szó, hogy mondjuk politikailag nem korrekt, pláne nem arról, hogy nem helyes irányú kommentek szaporodtak el, hanem azok, amelyek már nem hogy az adott cikkhez nem akartak hozzászólni, de még az „értelmes eszmecsere” vagy a „vicc” legtágabb értelmezéseit sem lehetett éppen rájuk húzni. Annál inkább ráhúzható volna némelyikre valami olyasmi, mint „károkozási szándék”, „direkt bunkóskodás” vagy „verbális erőszak”, nem beszélve azokról, amelyek még a törvényesség határain sem nagyon maradtak belül.

Nem vagyunk híve annak, hogy az akár megveszekedetten szélsőséges véleményük miatt büntetőjogi eljárás alá vonjanak embereket, mint ezt a holokamuzás miatt elítélt Juhos úr ügyében is hangsúlyoztuk, de a törvényalkotó másként gondolkodik, ha gondolkodik, sőt a jogi kockázatok egy részét (jelentős részét) a médiára, tehát miránk hárítja. A jog gyakorlatilag előírja a moderálást. 

Igen ám, de hogyan moderálható értelmesen ekkora kommentmennyiség? Van-e erre megfelelő rendszer? Vagy be kell zárnunk a kommentszekciót épp úgy, ahogy a DailyDot, a Verge, a Mic.com és a többiek tették?

Arra jutottunk, hogy megpróbálkozunk egy megoldással.

Ezzel reményeink szerint megtartható a kialakult közösség, az izgalmas, kreatív, olykor éles, de értelmes vita, és kiszűrhető a károkozási szándék, destruktívkodás és a jogilag is aggályos verbálvandalizmus.

A rendszer alapelveit átbeszéltük a kommentelő közösség legaktívabb tagjaival, és úgy tűnt, ez mindenki számára elfogadható.

Előmoderációs rendszer lesz, tehát ezentúl csak moderátori jóváhagyással jelennek meg a kommentek az oldalon. Ez persze nem működhetne, ha a moderátornak tényleg minden egyes kommentet át kellene olvasnia, ehhez egy moderátorhadsereg is kevés lenne. A legaktívabb kommentelők (és ők írják a hozzászólások 90 százalékát), felkerülnek a szabadlistára (white list), ami annyit jelent, hogy a hozzászólásaik gyorsabban (előmoderálás nélkül) jelennek meg.

A szabályok egyszerűek, betarthatók.  Itt elolvashatja mindenki.

Az új rendszer jövő csütörtöktől, tehát január 21-től él.

Maradunk

tisztelettel

az olvasóközönség

szolgálatában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.