Szaporodnak a migránsfegyelmező önvédelmi egységek Németországban

külföld
2016 január 15., 20:06
comments 706

A németországi szilveszteri támadások után egyre több „civil igazságosztó” csoport jelent meg az utcákon. Ezek közül nem mindegyik illegális, de egyes esetekben szélsőjobboldali alakulatokat takarnak – írja a Deutsche Welle.

photo_camera Polgárőrök kutyával járják Düsseldorfot (Fotó: David Young / DPA)

Az emberek a neten szerveződnek, a 14 ezer tagú „Egy mindenkiért, mindenki egyért... Düsseldorf figyelj oda” zárt Facebook-csoport az egyik legsikeresebb, aminek a célja, hogy vigyázzanak „az asszonyaikra”. Tofigh Hamid szervező szerint ők nem erőszakosak és nem rasszisták, csak azt gondolják, a szabad embereknek nem szabadna félelemben élniük.

Reklám a radikálisoknak

Gordian Meyer-Plath, a belföldi hírszerzés szászországi irodájának elnöke egy interjúban azt mondta, elszaporodtak a civil védelmi szervezetek, amiknek a jelentős része mögött jobboldali populisták vagy szélsőjobboldaliak állnak. Matthias Quent jénai szociológus szerint az a baj, hogy ha valakinek eddig nem volt tapasztalata a szélsőjobboldallal, és így, bujtatott módon kerülnek kapcsolatba, a félelmüket kihasználva beránthatják és fanatizálhatják őket a szélsőségesek.

Meyer-Plath szerint konkrétan olyan szervezetek keltenek aggodalmat, mint a freitali „Civilian Defense FTL/360”, ami korábban menekültellenes tüntetéseket szervezett, és azután alakultak és kezdtek el „őrt állni”, hogy a 360-as buszon állítólag két marokkói zaklatott és bántalmazott iskolásokat. A Mecklenburg-Elő-Pomerániában működő „Civilian Defense Corps Güstrow” csoportot pedig Nils Matischent, a szélsőjobboldali Nemzeti Demokratikus Párt képviselője vezeti, aki büntetett előéletű. Schwanenwedében pedig ősszel polgárőrök meneteltek egy menekültszállás előtt.

photo_camera Fotó: David Young / DPA

Stephan Kramer, a türingiai belföldi hírszerzés elnöke azt mondta a DPA német hírügynökségnek, hogy az ilyen csoportokkal a szélsőjobb az államot akarja aláásni, mondván, az képtelen ellátni a feladatait. Ezek a csoportok egyben közösségi érzést kínálnak, illetve kirekesztik a kisebbségeket, hogy ezzel is fontosabbnak mutassák magukat, mint amilyenek valójában.

A hatóságok nyugodtak

Ennek ellenére Kramer azt mondja, nincs szükség az ilyen önvédelmi szervezetek megfigyelésére, amíg erre nem adnak jó okot. Például önbíráskodással, mint néhány nappal ezelőtt Kölnben, ahol szélsőségesek pakisztáni és szíriai menekülteket támadtak meg, vagy olyan terrorakciókkal, mint a menekültszállások felgyújtása, amiből tavaly több száz volt.

Nem minden ilyen szerveződés illegális, a szomszédok például összeállhatnak őrködni, de nem viselhetnek fegyvert, és nem is igazoltathatnak senkit – eleve csak akkor csinálhatnak valamit, ha valakit bűncselekmény közben kapnak el.

Christian Pfeiffer hannoveri kriminológus is arról írt, hogy ezek a csoportok jellemzően nem okoznak sok bajt, de a biztonságot sem növelik, mert nem képzettek, ráadásul pár hónap után ki szoktak fulladni, mivel aki dolgozik, annak nem nagyon van ideje ilyesmire.

A német belügyminisztérium azért közölte, hogy „mindenképp meg kell előzni, hogy párhuzamos struktúrák alakuljanak ki”.

A háború és a halál istene

Bár a szilveszteri kölni események után Németországban a leglátványosabb az ilyen szervezetek terjedése, ez európai jelenség. Finnországban például ott van az „Odin Katonái”, a háború és halál északi istenéről elnevezett szélsőjobboldali szervezet, ami egy határmenti településen közelében alakult, és 500 tagja van.

photo_camera Odin Katonái (Fotó: AFP / Lehtikuva / Minna Raitavuo / Finland)

Ők fekete bőrkabátban járják az utcákat, és azt állítják, a „bennszülött finneket” védik, és „Nem várunk szívesen migránsokat” feliratú táblákkal tüntettek. Egyelőre nem érkeztek jelentések, hogy összecsaptak volna migránsokkal, akiket „iszlamista betolakodóknak” neveznek.

Közben Dánia és Svájc is bejelentette, hogy a menekültektől elveszik az ékszereiket.

Eközben Magyarországon

Magyarországon Ásotthalmon alakult Mezőőrség, de ezt Torockai László polgármester irányította, és a tagjai fizetést kaptak, részben állami pénzből, tehát ez más. Mint ahogy az is, hogy pénteken Novák Előd jobbikosokkal Bécsben osztogatott „önvédelmi gázspréket az illegális bevándorlók által veszélyeztetett nőknek”.

Bécsben fogunk péntek délelőtt önvédelmi gázspréket osztogatni az illegális bevándorlók által veszélyeztetett nőknek....

Posted by Novák Előd on Thursday, January 14, 2016

(DW, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.