Másfél év után kiszabadult az iráni fogságból a Washington Post újságírója

külföld
2016 január 16., 16:30
comments 66
photo_camera A kép előterében, a családi fényképen Jason Rezaian és édesanyja, a kép hátterében Jason fivére, Ali Rezaian az amerikai képviselőház külügyi bizottságának meghallgatásán 2015 júniusában. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Fogolycsere keretében Irán szabadon engedte Jason Rezaiant, a Washington Post másfél éve bebörtönzött újságíróját. Az irániak tájékoztatása szerint Rezaiant és három másik, Iránban fogva tartott amerikait hat, az Egyesült Államokban bebörtönzött vagy letartóztatott iráni állampolgárért cserébe engedték el az iráni atomalku részeként.

A Post értesülése szerint kollégájuk, akit a rettegett teheráni Evin börtönben tartottak fogva 18 hónapon át, már el is hagyta az országot a három másik amerikaival, akik közül az egyikről ezidáig azt se tudták, hogy iráni fogságban van.

Mind a négy amerikai kettős állampolgár, valamennyien iráni születésüek. Rezaian mellett a 35 éves, boise-i Saeed Abedini, a 32 éves, flinti Amir Hekmati és az a Nostratollah Khosavi-Roodsari szabadulhatott, akiről a nevén kívül nem sokat tudni - ő volt az, akinek még a fogságáról se tudtak az Egyesült Államokban.

A mostani fogolycsere tehát nem tisztázta a 2007-ben Iránban eltűnt egykori FBI-ügynök, Robert Levinson sorsát.

Rezaiant tavaly ítélték el zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson kémkedés vádjával. Az iráni jogrendszer nem igazán átlátható, így sem a konkrét vádak, sem az ítéletet megalapozó bizonyítékok nem ismertek. Elítélése minden megfigyelő szerint belső iráni hatalmi harc következménye lehetett, a keményvonalas vallási vezető, Khamenei nagyajatollah az amerikai újságíró bebörtönzésével a reformista elnök, az elvben a nagyajatollahnak felelő, de a külpolitika alakításában viszonylag szabad kezet kapott Haszan Rouhaninak akarta megmutatni, hogy meddig és ne tovább.

Voltak arra utaló jelek, hogy ügyében másfél év után előrelépés lehet: karácsonykor váratlanul engedélyezték, hogy édesanyja és szintén iráni neje felkeressék börtönében. Rezaian 544 nap után szabadult, száz nappal tovább volt fogságban, mint az 1979-81-es iráni túszválság idején a teheráni amerikai követségen fogva tartottak. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.