Dühös állatvédők és a borsodi vajda együtt álltak ki az agyonvert kölyökkutyáért

bűnügy
2016 január 17., 17:59
comments 759

“Kinyírlak” - mondja egy tizenéves fiú a mobiltelefonnal készült videó elején a földön fekvő kölyökkutyának, majd baseballütővel szétveri a fejét.  (Mindez részletesen látszik is, ennek tudatában kattintson bárki.)

A Facebookon az elmúlt héten elterjedt, egyébként tavaly nyáron készült felvétel Deteken, a háromszáz fős borsodi faluban készült, és az alpolgármester fia szerepel rajta. A videó elemi erejű felháborodás- és gyűlölethullámot váltott ki az interneten. Tízezres csoportok alakultak az elkövető megbüntetéséért, 37 ezer ember írt alá egy petíciót az ügyben, rapperek és Facebook-videósok álltak ki, és egymást követték a vérbosszúra éhes kommentek.

photo_camera Tüntetés Deteken. Képek: Botos Tamás

Ennek két oka van.

A fő ok maga a brutális állatkínzás, és hogy az eset minden elemében annak lehető legszélsőségesebb példája. Az áldozat teljes védtelen és teljesen ártalmatlan, az elkövető pedig láthatóan csak az élvezet kedvéért öl, és ezzel még büszkélkedik is. Minden benne van, ami egy állatbarát számára gyűlöletes és elborzasztó. 

De tagadhatatlanul hevítette az indulatokat az is, hogy az elkövető cigány. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindenki, aki felháborodott volna a videón rasszista lenne, de a reakcók elég nagy része szólt erről.

Vasárnapra az egyik Facebook-csoport tagjai tüntetést jelentettek be Detekre a fiú megbüntetéséért, és azért, hogy szigorítsák az állatvédelmi törvényt, és főleg annak alkalmazását.

photo_camera Az állatvédelmi törvények szigorítását követelték.

Bár a törvények alapján most is ki lehetne szabni letöltendő börtönbüntetést állatkínzásért, ilyen eddig nem történt, az elkövetők jellemzően felfüggesztettet vagy pénzbüntetét kapnak. Az állatvédők szerint ezért az állatkínzók azt érzik, úgyis megússzák. Ők viszont letöltendőt akarnak ilyen esetekben.

A tüntetés hírére szombaton Lakatos Attila borsodi cigányvajda is bejelentette, elmegy Detekre. Bár az állatkínzást ő is elítéli, a hegesztőnek tanuló fiú olyan sok fenyegetést kapott, hogy azóta nem mer iskolába járni, és attól tartottak, a tüntetők a saját kezükbe akarják majd venni az igazságszolgáltatást. Ettől pedig meg akarták védeni a családot. Az első hírek még arról szóltak, a vajda ellentüntetést szervez, aztán az erről szóló cikket kiegészítették azzal, hogy ő is az állatvédők mellett van.

photo_camera Az elkövető és a videó készítője.

A kis borsodi faluban így aztán olyan rendőri készültség volt vasárnap a csípős fagyban, mint még soha. A tüntetők körülbelül százan jöttek össze az elkövető családjának házánál, ami annak fényében egyáltalán nem kevés, hogy az ország legkülönfélébb részeiről utaztak Detekre csak ezért. Sőt, volt egy asszony, aki Angliából jött haza a tüntetés kedvéért, mert fontosnak tartja az állatvédelem ügyét, és hogy ezért fogjon össze a társadalom.

És ha kifejezett ellentüntetés nem is volt, de a ház előtt cigány férfiak gyülekeztek, akik közül többen a tüntetőkkel vitatkoztak. Az egyik férfi azzal érvelt, hogy nem állnak a fiú mellett, a törvény szerint úgyis megkapja a büntetését, elismerik, hogy nagy hibát követett el, de nem lehet csak úgy fenyegetni valakit. A tüntetők erre úgy válaszoltak, nem kapja meg a büntetést, épp azért vannak itt, hogy kapjon letöltendőt.

photo_camera Boss-sálban Lakatos Attila borsodi vajda

“Amikor cigányokat öltek meg, nem volt ilyen tüntetés” - mondja erre az egyik hely férfi, mire egy tüntető asszony azt mondja, ezt az egész cigánykérdést nem ők keverték bele, ugyanúgy itt lennének, ha fehér lenne a gyilkos. Erről több szervező is beszélt, kiemelték, hogy a cigányozásnak semmi köze a tüntetéshez. (És igaz, hogy amikor két éve az erkélyről dobtak ki egy kutyát Gazdagréten, ott is volt hasonló tiltakozás, és fehér volt a tettes.)

Konkrétan arra a csoportra, ami a tüntetést szervezte, valóban inkább az volt jellemző, hogy tényleg az állatvédelemről beszéltek - volt is olyan hozzászóló, aki azt írta, a többi csoportból már kilépett az elszabadult cigányozás miatt, de itt más volt a hangnem. Az egészből pedig az internetes kommentek világa helyett békés esemény lett élőben, ahol legfeljebb csak néhány beszólás volt a két oldal között.

photo_camera A jobbikos Egyed Zsolt fekete kabátban, mögötte helyi férfiak.

A zavaros nyilatkozatok után élőben a vajda is inkább ügyesen egyensúlyozó politikusként viselkedett. Először bement a házba, ahol minden bizonnyal megnyugattta egy kicsit a családot, aztán kijött a tüntetőkhöz, teát osztott nekik, maga is felkötötte az állatkínzás elleni kiállást jelentő piros szalagot, és együtt fényképezkedett a szervezőkkel. A helyszínen megjelent jobbikos Egyed Gézával is kezet fogott.

Révai Ildikó szervező a beszédbén azzal is érvelt a törvények szigorítása mellett, hogy ha ez nem történik meg, lesznek olyanok, akik a saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást “radikális eszközökkel”, és ezt nem szabad hagyni.

photo_camera Több tüntető a kutyáját is elhozta.

Vagyis végső soron, ha ez így szó szerint nem is hangzott el, de mindkét csoport kiállt azért, hogy ne vérbosszú legyen a történetből, ahogy azt a Facebookon sokan elképzelik.

A rendőrség nyomoz az ügyben, a fiú és a felvétel készítője szabadlábon védekeznek. Február huszadikán pedig egy nagyobbra tervezett menetet tartanak Budapesten az állatvédelmi törvények szigorításáért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.