62 embernek van akkora vagyona, mint az emberiség szegényebb felének összesen

gazdaság
2016 január 18., 05:46
comments 292

Az Oxfam szokásos éves jelentését, melyben a vagyoni egyenlőtlenségek alakulását vizsgálják, most direkt a davosi világgazdasági fórum indulása elé időzítették.

Fő állításuk, hogy tovább nyílt az olló, a szupergazdagok még jobban elszakadtak a világ többi részéről: e szerint a világ lakosságának szegényebb felének, mintegy 3,6 milliárd embernek 2010 óta mintegy 41 százalékkal csökkent a vagyona, eközben a világ 62 leggazdagabb embere még gazdagabb lett.

photo_camera

2011-ben még 388 embernek volt akkora vagyona, mint az emberiség szegényebb felének, ez a szám azóta csökken, 177, majd 80 és tavaly már 62 leggazdagabb ember elég volt ahhoz, hogy összehozzák ezt az összeget.

Az idei lista részletes elemzése még nem készült el, de érdemes a tavalyit böngészni, hogy lehessen látni, kik és honnan szedték össze ezeket az irreális vagyonokat.

Az Oxfam brit igazgatója, Mark Goldring szerint amíg nem csapnak le az offshore adóparadicsomokra a hatóságok, addig nem lesz hatásos fellépés a globális egyenlőtlenségek ekkora mértéke ellen.

A globális egyenlőtlenségeket kutató szervezet nem azt állítja, hogy az egyenlőtlenség önmagában rossz dolog lenne, hiszen ez hajthat előre egy társadalmat és mozgathatja az innovációt is. Ugyanakkor szerintük ez a jelenlegi szélsőséges állapot több száz millió embert rekeszt ki a tisztességes élet reményéből. Pont ez az a téma, amivel Thomas Piketty az elmúlt pár év legnagyobb közgazdaságtani felhajtását tudta kelteni. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.