Djokovic: Kétszázezer dollárt ígértek egy meccsért

sport
2016 január 18., 15:47
comments 43

A hétfőn kirobbant, az Ausztrál Open első napjára időzített fogadási csalásokról szóló botrányról Novak Djokovic állt elő konkrétumokkal elsőként. Elmondása szerint 2007-ben egy szentpétervári meccs előtt megkeresték a szakmai stábját azzal, hogy adnak kétszázezer dollárt, ha olyan lesz a végeredmény, amilyet ők szeretnének. A szerb teniszező szerint 

"az csalást szervező megpróbált eljutni hozzám és beszélni velem, de természetesen azonnal elutasították."

A BBC és a BuzzFeed közösen készült oknyomozó anyagában azt állítják, hogy elterjedt a teniszben is a fogadási csalás, a top50-es élmezőnyben legalább 16-an érintettek. A riport szerint a sportág tisztaságáért felelős Tennis Integrity Unit nevű szervezet ennek ellenére nem szólt az illetékes hatóságoknak, így semmilyen szankció nem érte ezt a 16 versenyzőt sem. 

photo_camera AFP / SAEED KHAN

A BBC és a Buzzfeed szerint még 2007-ben az ATP akkor felállított bizottsága megállapította, hogy az Oroszországban, Észak-Olaszországban és Szicíliában működő szindikátusok összesen több százezer font értékben kötöttek fogadásokat olyan meccsekre, amelyek eredményét befolyásolták. Ezek közül három wimblendoni meccs volt. A vizsgálóbizottság jelentését nem követte számonkérés. Roger Federer elmondta, hogy már elég találgatást hallott bundázásokról, itt az ideje, hogy valaki neveket is mondjon. Federer újságíróknak elmondta, hogy

"szeretnék neveket hallani, mert csak konkrétumok ismeretében lehet valós vitát folytatni erről a dologról. Melyik játékosokról van szó? Ki volt az? Páros vagy egyéni játékos? És melyik tornán történt?"

 (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.