Putyin hívta magához Orbánt

külföld
2016 január 19., 07:48
comments 469

Nem telt el úgy év mostanában, hogy ne találkozott volna Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. Most Moszkvában lesz az éves összejövetel. A Népszabadság szerint a februári találkozót az orosz elnök kezdeményezte.

A lap úgy tudja, hogy Putyin célja elsősorban az, hogy erős szövetségeseket találjon az Európai Unióban a decemberben újabb félévre meghosszabbított gazdasági szankciók ellenpontozására.

A szankciókat Orbán is megszavazta, bár mindig jelezet, hogy azok szerinte károsak Magyarországra nézve. Az oroszok ugyanis ellenszankciókat vezettek be, amik magyar vállalkozásokat is távol tartanak a keleti piactól. 

Elképzelhető, hogy Putyin azzal áll elő, hogy leveszi Magyarországot a tiltólistáról, ezzel megindulhatna a magyar mezőgazdasági termékeket bevitele.

A Népszabadság szerint két másik fontos téma is lesz. Az egyik a paksi bővítés. Ebben elbizonytalanodni látszik a magyar kormány az uniós vizsgálatok miatt, ráadásul az olaj- és gázár összeomlása miatt az orosz gazdaság sincs abban a helyzetben, hogy bőkezűen hitelezze a projektet. Más források szerint erről szó sincs, minden megy tovább. 

A harmadik téma pedig fegyvereladás lehet. Magyarország helikoptereket akar vásárolni. Eddig NATO-tagországok és a szövetséggel szoros kapcsolatban lévő Dél-Korea jelezte érdeklődését. Állítólag Oroszország is beszállna, ami NATO-tagország esetében kicsit komplikáltabb helyzet, mint metrószerelvényekkel üzletelni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.